Στην κατηγορία των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εντάσσεται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καύσωνας «Κλέων» που είναι προ των πυλών της χώρας. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, θα διαρκέσει για τουλάχιστον έξι ημέρες, ενώ οι θερμότερες ημέρες αναμένεται να είναι η ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο.

Ήδη, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές για την αντιμετώπιση του καύσωνα, ενώ προειδοποιήσεις έχουν εκδώσει, πλην της ΕΜΥ, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας, ο ΙΣΑ κ.ά.

Ήδη, μια σειρά δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν κλιματιζόμενους χώρους για να φιλοξενήσουν ηλικιωμένους και μέλη ευπαθών ομάδων και να προστατευτούν από τον καύσωνα.

Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων

Μετεωρολόγοι με αναρτήσεις τους, αλλά και με όσα έχουν αναφέρει στις τηλεοπτικές παρουσίες τους προειδοποιούν για τον επερχόμενο καύσωνα.

«Μπορεί ο καύσωνας να κάνει την εμφάνιση του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η κορύφωση του όμως αναμένεται να έρθει την προσεχή Παρασκευή και πιθανώς και το Σάββατο, όπου αυτές οι δυο ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει τους 42-43°C και τοπικά και λίγο παραπάνω», σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.

«Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή μακριά από τις ακτές», υπογραμμίζει.

«Είναι ακόμα άγνωστη η διάρκεια αυτού του καύσωνα. Ενδέχεται να διαρκέσει πολύ. Το θέμα αυτό, της χρονικής διάρκειας δηλαδή του καύσωνα, ακόμη ερευνάται διότι είναι πολλές οι μέρες μπροστά μας με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής η πρόγνωση», προσθέτει, ανάμεσα σε άλλα, ο Γιάννης Καλλιάνος.

Η ανάρτηση Καλλιάνου

Προέκταση του καύσωνα που πλήττει δυτική και κεντρική Μεσόγειο

«Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας», γράφει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ λεκανοπέδιο της Αθήνας)», σημειώνει ο ίδιος.

Ο κ. Μαρουσάκης τονίζει, ανάμεσα σε άλλα ότι, «Δεν παίζει τόσο ρόλο που θα τερματίσει η μέγιστη θερμοκρασία, αλλά πόσο χαμηλώνει η ελάχιστη. Οι 43 βαθμοί μπορεί να ακούγονται φοβιστικοί, οι 37 ή 38 όμως είναι περισσότερο κουραστικοί αν κρατάνε π.χ δύο εβδομάδες συνεχόμενα».

Η ανάρτηση Μαρουσάκη

Η εκτίμηση Αρναούτογλου

«Μια διόλου συνηθισμένη εικόνα από το κύμα ζέστης – καύσωνα να έχει τέτοια έκταση στη γηραιά ήπειρο, καθώς επηρεάζει και θα επηρεάζει για αρκετές ημέρες όχι μόνο ολόκληρη την Μεσόγειο αλλά κατά περιόδους ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και χώρες της κεντρικής Ευρώπης!», γράφει ο Σάκης Αρναούτογλου.

«Χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής επίσης και η εμμονή γενικά των φαινομένων για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο κ. Αρναούτογλου.

Φόβος για blackout και πυρκαγιές

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν σε τέτοιες καταστάσεις είναι αν το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα αντέξει τη ζήτηση που θα υπάρχει λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που θα βιώσουμε.

Όπως πάντα, εγείρεται κίνδυνος blackout, καθώς και η εκδήλωση πυρκαγιών, ειδικά τις ημέρες που θα το θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο».

Στην έκτακτη σύσκεψη που κάλεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συζητήθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νέοι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες, που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού (Πτολεμαΐδα 5, Άγιος Νικόλαος).

Η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά κρίνεται, επίσης, ικανοποιητική.

Δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

SOS για τις βραδινές ώρες αιχμής

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.

Δείτε live πως διαμορφώνονται οι θερμοκρασίες από το Windy

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣοκολάτα: Γιατί παρά τις υψηλές τιμές δεν μειώνεται η όρεξη
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς εντάσεις, αλλά με διαφωνίες η Πολιτική Γραμματεία – Ο Στέργιος Καλπάκης εκπρόσωπος Τύπου