Σε συνθήκες καύσωνα θα κινηθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες, καθώς οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα αυξήσουν τη θερμοκρασία αρκετά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Από την Τετάρτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει, με τους ειδικούς να προειδοποιούν τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και όσους εργάζονται σε εξωτερικές εργασίες να είναι αρκετά προσεκτικοί στις μεσημβρινές ώρες, που η αίσθηση της ζέστης θα είναι πιο έντονη.

Ο καύσωνας «Κλέων» όπως ονομάστηκε θα επηρεάσει τη χώρα από την Τετάρτη έως και το Σαββατοκύριακο, με την Παρασκευή και το Σάββατο να αναμένεται οι δυσκολότερες ημέρες, καθώς τα θερμόμετρα θα δείξουν έως και 45 βαθμούς Κελσίου σε πεδινές περιοχές.

Τα ίδια φαινόμενα θα πλήξουν και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, με συνολικά 22 χώρες να βλέπουν τα θερμόμετρα να σκαρφαλώνουν επικίνδυνα.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου για τον καιρό των επόμενων ημερών προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τονίζοντας ότι ο καύσωνας «Κλέων» εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Για την Τετάρτη, η ΕΜΥ προβλέπει υψηλές θερμοκρασίες, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν:

• στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36°C με 37°C και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

• στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38°C με 39°C και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

• στη νησιωτική χώρα τους 32°C με 33°C και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Η πορεία των μέγιστων θερμοκρασιών

Ο Γιάννης Καλλιάνος ανέλυσε τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, παρουσιάζοντας τις ελάχιστες και τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Ο μετεωρολόγος του MEGA υπογράμμισε ωστόσο ότι το θερμό αυτό κύμα μπορεί να κρατήσει για περισσότερες ημέρες, επηρεάζοντας τη χώρα μας για 9 ημέρες –αντί για έξι που αναφέρει η ΕΜΥ. «Τουλάχιστον για 7-8 ημέρες θα μπούμε κάτω από πολύ θερμές συνθήκες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας», σχολίασε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Που θα είναι υψηλότερη η θερμοκρασία

Μιλώντας για τον καύσωνα «Κλέων» ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης το ισχυρό κύμα ζέστης θα δώσει αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Όσον αφορά στις θερμοκρασίες, ο κ. Μαρουσάκης υπογραμμίζει ότι τις πρωινές ώρες ο υδράργυρος θα πέφτει, με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου λόγω συνθηκών η θερμοκρασία δεν θα σημειώνει σημαντική μεταβολή.

Ωστόσο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξήγησε για ποιο λόγο η δυτική Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σημαντικότερα προβλήματα από τον καύσωνα. «Η δυτική Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πιο υψηλές θερμοκρασίες μιας και θα βρίσκεται πιο κοντά στην πολύ θερμή αυτή αέρια μάζα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα δέχεται την ευεργετική επίδραση του μελτεμιού» σημείωσε.

«Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα λειτουργήσει ευεργετικά όπως επίσης και ο μηχανισμός της θαλάσσιας αύρας, σε παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που φαίνεται και στον τελευταίο μας χάρτη» συμπλήρωσε ο κ. Μαρουσάκης.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς τόνισε πως υπάρχει ένα ακόμα θερμό μέτωπο που απειλεί τη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η έξαρση που παρατηρείται στη Δυτική Μεσόγειο είναι πιθανό να κινηθεί ανατολικά, επηρεάζοντας την Ελλάδα.

Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, η Τετάρτη θα είναι η πρώτη ημέρα του καύσωνα, με ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και λίγα σύννεφα σε ορεινούς όγκους που πιθανόν στα βορειοανατολικά να δώσουν κάποια παροδική βροχόπτωση.

Το μεσημέρι ωστόσο, το θερμόμετρο σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές, μακριά από τη θάλασσα θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 24 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία θα επικρατήσει λιακάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι -με τη μορφή θαλάσσιας αύρας- θα πνέουν στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 24 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο δεκάλογος με τα μέτρα προστασίας

Η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει το δεκάλογο για την αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία από τον επερχόμενο καύσωνα:

1. Βρισκόμαστε σε χώρους σκιερούς και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

2. Αποφεύγουμε την βαριά σωματική εργασία και ντυνόμαστε με ελαφριά ρούχα. Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου και καπέλο.

3. Ελαχιστοποιούμε την χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους.

4. Καταναλώνουμε πολύ νερό και ελαφριά γεύματα.

5. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή ζάχαρης.

6. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο γιατί αναπτύσσονται γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του.

7. Όταν έχουμε βρεθεί σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία καλό είναι να ακολουθήσει ένα χλιαρό μπάνιο.

8. Η τηλε-εργασία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να υπάρχουν ειδικά κατά την μετακίνηση.

9. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε τρεις κατηγορίες: άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και άτομα με νοσηρότητες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

10. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, τα πρώτα επικίνδυνα σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αδυναμία, η ζαλάδα, η ναυτία και ο πονοκέφαλος, αλλά και ο πυρετός.



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚ. Χατζηδάκης: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης – Ερντογάν: Συνάντηση υψηλού συμβολισμού και περιορισμένων προσδοκιών