Στην αφετηρία της κούρσας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου (στις 8 και 15 του μήνα) έθεσε τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το πράσινο φως για τα «χρίσματα» στις 13 περιφέρειες. Με μόνη έκπληξη την ευθεία στήριξη στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και με δύο νέα πρόσωπα, τον Δημήτρη Πτωχό στην Πελοπόννησο και τον Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο, η γαλάζια παράταξη επέλεξε τους 10 εν ενεργεία περιφερειάρχες, ενώ οι παρασκηνιακές ζυμώσεις αφορούν πλέον τους δήμους.

Εκεί, σε αντίθεση με τις περιφέρειες, δεν θα δοθούν «χρίσματα» ωστόσο θα υπάρξουν «μετρημένες» δηλώσεις υποστήριξης υποψηφιοτήτων – κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε και το 2019. «Οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν καλύτερα…» είναι το σκεπτικό του κυβερνώντος κόμματος.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πειραιάς

Η επιτροπή εκλογικού αγώνα υπό τον γενικό διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή έχει αναμμένες τις μηχανές της, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα πρέπει να κατατεθούν προς έγκριση στο πρωτοδικείο όλοι οι συνδυασμοί για τις μάχες της αυτοδιοίκησης. Η εικόνα είναι καθαρή σε ό,τι αφορά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Η ΝΔ στηρίζει προφανώς τον Κώστα Μπακογιάννη, αυτή τη φορά τον Κωνσταντίνο Ζέρβα αλλά και τον – μη προερχόμενο από τη ΝΔ – Γιάννη Μώραλη αντίστοιχα.

Λάρισα, Ηράκλειο και ο «γρίφος» της Πάτρας

Στη Λάρισα που ενδιαφέρει πολύ τη γαλάζια παράταξη υποστηρίζεται ο Θανάσης Μαμάκος, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης. Στην Πάτρα εδώ και μήνες ο γαλάζιος μηχανισμός αναζητεί μια δυνατή υποψηφιότητα απέναντι στον ισχυρό παίκτη της πόλης, τον νυν δήμαρχο, προερχόμενο από το ΚΚΕ, Κώστα Πελετίδη. Ο γρίφος δεν φαίνεται να έχει λυθεί καθώς ακούγονται τα ονόματα του βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα και του αυτοδιοικητικού Κώστα Σβόλη ενώ στο κάδρο είναι και ο Πέτρος Ψωμάς.

Η κεντρική φιλοσοφία της ΝΔ τόσο για την Αττική όσο και για τη Θεσσαλονίκη, μαζί με μερικούς μεγάλους δήμους ανά την επικράτεια, είναι ότι θα στηριχθούν οι εν ενεργεία δήμαρχοι, που είχαν ώθηση από το γαλάζιο στρατόπεδο και το 2019. Οι δηλώσεις στήριξης αναμένονται πιο «ηχηρές» στον δεύτερο γύρο των αναμετρήσεων στις περιπτώσεις που καταγράφονται πάνω από μία υποψηφιότητες, προερχόμενες από τον νεοδημοκρατικό χώρο.

Από το περασμένο φθινόπωρο τα στελέχη της κομματικής έδρας διαπίστωναν πρώτο κύκλο κινητικότητας, καταγράφοντας δηλώσεις ενδιαφέροντος, ενώ οι συσκέψεις είναι πλέον πυρετώδεις υπό τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Γιάννη Σμυρλή και μεταξύ άλλων του γραμματέα του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, του γραμματέα της ΝΔ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, του στενού συνεργάτη του Μητσοτάκη Θανάση Νέζη, τους αρμοδίους της γαλάζιας γραμματείας για την αυτοδιοίκηση Διονύση Χατζηδάκη και Μένιου Κορομηλά κ.ά.

Οι δήμοι εντός Αττικής

Εντός Αττικής, κλειδώνει απόφαση «ανανέωσης» στην Κηφισιά, καθώς επίκειται γαλάζια υποστήριξη στον Βασίλη Ξυπολητά αντί του νυν δημάρχου Γιώργου Θωμάκου. Μένοντας στα βόρεια, στο Χαλάνδρι κεντρίζει τα βλέμματα των γαλάζιων η Κρίστη Αγαπητού που ίσως κερδίζει έδαφος έναντι του ηθοποιού Χάρη Ρώμα, στο Νέο Ηράκλειο ο Γιώργος Παπαδημητρίου, στα Βριλίσσια ο Γιάννης Πισιμίσης και στην Πεύκη ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Η Νέα Σμύρνη συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον προσώπων του γαλάζιου περιβάλλοντος το προηγούμενο διάστημα, με επικρατέστερη πια την πρώην αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα η Δήμητρα Νάνου ενώ στον Άγιο Δημήτριο φαίνεται να προκρίνεται ο Στέλιος Μαμαλάκης και στον Βύρωνα ο Μίλτος Μπαντής.

Ένας από τους δήμους που έχει προβληματίσει τους γαλάζιους είναι η Νίκαια, όπου επίκειται τελικά στήριξη στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννη Βουτσινά. Στα νότια δεν διαφαίνονται σημαντικές ανατροπές ενώ στα ανατολικά, μεταξύ άλλων, στο δήμο Σαρωνικού είναι επικρατέστερος ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυνεδρίασε το ΔΣ του ΣΒΘΣΕ στην Χαλκίδα
Επόμενο άρθροΒόλος: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά