Δύσκολη μάχη με τις φλόγες και τις καιρικές συνθήκες θα δώσουν τη νύχτα οι πυροσβέστες στα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε σε Ανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Οι φωτιές που καίνε από το μεσημέρι της Δευτέρας, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα δωθούν άμεσα αποζημιώσεις.

Με καθηλωμένα τα εναέρια μέσα λόγω του σκότους, οι επίγειες δυνάμεις αναμένεται να σηκώσουν το βάρος του περιορισμού των πυρκαγιών που παραμένουν σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες μέτωπα σήμερα

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει δεκάδες μέτωπα.

«Παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών, σήμερα είτε από αμέλεια, είτε από εμπρησμό είχαμε 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Επιχείρησαν συνολικά 544 πυροσβέστες και 198 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα. Από αέρα επιχείρησαν 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα» τόνισε ο κ. Κικίλιας, συμπληρώνοντας πως θα συνεχιστούν οι αντιπυρικές εργασίες σε όλα τα μέτωπα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Για όποιες ζημιές έχουν προκύψει ή θα προκύψουν η καταγραφή θα είναι άμεση και θα αποζημιωθούν άμεσα» πρόσθεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Δύο συλλήψεις, μια προσαγωγή

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία του αυτοφώρου για δύο άνδρες που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, περιοχή όπου ξέσπασε πυρκαγιά νωρίς το μεσημέρι.

Παράλληλα, η προσαγωγή ενός αλλοδαπού από την περιοχή της Σαρωνίδας μετά από μαρτυρίες κατοίκων δεν προχώρησε σε σύλληψη, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία εναντίον του.

Μάχες σε όλα τα μέτωπα

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, ελπίζοντας ότι η εξασθένηση των ανέμων θα τους βοηθήσει να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Στη Σαρωνίδα, εξακολουθεί να καίει η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά νωρίς το μεσημέρι, καίγοντας χαμηλή βλάστηση και καταστρέφοντας αρκετές κατοικίες και υποδομές.

Στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες κυρίως στην περιοχή Πανόραμα Σαρωνίδας, καθώς και σε μια χαράδρα κοντά στα Καλύβια Θωρικού.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι οι αναζωπυρώσεις και μη μεταφερθεί η φωτιά σε τμήματα που δεν έχουν καεί. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα προς τη Σαρωνίδα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική στο σημείο βρίσκονται 210 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα και 68 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου έκαναν ρίψεις 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο στα Δερβενοχώρια, που καίει σε χαράδρα απειλώντας την Πάρνηθα.

Το μέτωπο είναι μεγάλο, με αυτόπτες μάρτυρες να το υπολογίζουν σε περίπου 3-4 χιλιόμετρα και να κάνουν λόγο για μια εφιαλτική νύχτα, ενώ το 112 έστειλε νέο μήνυμα προς τους κατοίκους.

Ερώτημα για τους πυροσβέστες που μάχονται για την κατάσβεση του μετώπου, αλλά και για τους κατοίκους που φοβούνται για τις περιουσίες τους είναι η κατεύθυνση που θα πάρει τη νύχτα το πύρινο μέτωπο.

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια αρχίσει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας να αντιφεγγίζει στα βορειοδυτικά της Αθήνας (από την άλλη μεριά των προπόδων της Πάρνηθας).

Τέλος, μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες έχουν καταγραφεί και στο Λουτράκι όπου η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας έχει κάψει και δασική έκταση.

Περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με περίπου 50 οχήματα, αλλά και 40 άτομα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, μαζί με υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης και του στρατού, δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου, ώστε να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να προστατεύσουν από τις φλόγες κατοικημένες περιοχές.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει έχοντας μεγάλη έκταση, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Σύμφωνα με πυροσβέστες η μάχη επικεντρώνεται στον οικισμό του Αγίου Χαραλάμπους στο Καλαμάκι Λουτρακίου, όπου υπάρχουν οι περισσότερες μικροεστίες της φωτιάς.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροNOVA: Συκοφαντίες κατά του MEGA αντί για απαντήσεις – Μονόδρομος η προσφυγή στη Δικαιοσύνη
Επόμενο άρθροΒουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους εκλογείς εξωτερικού