Ο πύρινος εφιάλτης στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο με τα μέτωπα της φωτιάς να έχουν λάβει λόγω και των ισχυρών ανέμων επικίνδυνες διαστάσεις.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, λόγω και του μικροκλίματος που δημιουργείται από την πυρκαγιά, είναι ο μεγάλος φόβος και εχθρός των πυροσβεστικών δυνάμεων που την νύχτα επιχειρούν χωρίς την συνδρομή των εναέριων μέσων.

Μετά τα μεσάνυχτα η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη σε περιοχές του Δήμου Μεγαρέων, όπου εξαπλώθηκε η φωτιά από τη Μάνδρα η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα από τα Δερβενοχώρια, και στο Λουτράκι.

Οι οικισμοί που κινδυνεύουν και έχουν εκκενωθεί στο Δήμο Μεγαρέων είναι η Άνω Βλυχάδα, ο Πλάτωνας, Λουτρόπυργος και Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία. Ενθαρρυντικό είναι ότι ο άνεμος έχει κοπάσει με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια, ενώ η Τροχαία προχωρά στις απαραίτητες διακοπές κυκλοφορίας προς διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Τείχος προστασίας και ζώνες πυροπροστασίας έχουν δημιουργήσει και μπροστά από τα διυλιστήρια της Motor Oil προκειμένου να κρατήσουν τη φωτιά μακριά. Για απόσταση ασφαλείας μιλούν προς το παρόν.

Το in μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική, όπου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, και από το Λουτράκι.

Δείτε live τις εξελίξεις:

04:23 Πολύ δύσκολες στιγμές για το Πανόραμα στο Λουτράκι – Φόβοι για τα σπίτια

Οι φλόγες έζωσαν το Πανόραμα φτάνοντας μέχρι τον κεντρικό δρόμο προς το Λουτράκι και εκφράζονται φόβοι για τα σπίτια του οικισμού, τα οποία οι κάτοικοί τους έχουν εγκαταλείψει.

Οι ίδιοι έκαναν λόγο για έλλειψη νερού και πυροσβεστικών οχημάτων, όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ σε ζωντανή σύνδεση.

Σε απόσταση από το Πανόραμα εθεάθησαν δύο πυροσβεστικά οχήματα και αρκετές αστυνομικά, τα οποία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στον οικισμό.

Ταυτόχρονα, ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή από μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος που όπως αναφέρεται έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

02:57 Διακοπή κυκλοφορίας στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο της Επιδαύρου.

02:25 Μάχη σε Ανω Βλυχάδα και Πανόραμα για να προστατέψουν τα σπίτια

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανω Βλυχάδα, στη Δυτική Αττική, και του Πανοράματος, στο Λουτράκι, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα σπίτια.

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει και στη μάχη, εκτός από τους πυροσβέστες, παίρνουν μέρος αρκετοί εθελοντές, οι οποίοι καταβρέχουν τα δέντρα γύρω από τους οικισμούς για να σταματήσουν τις φλόγες.

Στα Δερβενοχώρια το μέτωπο έχει εγκλωβιστεί σε χαράδρα και προς το παρόν δεν απειλεί τους κοντινούς οικισμούς.

01:05 Άνοιξε η νέα ε.ο. Αθηνών – Κορίνθου

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο.

Οίκημα καίγεται στην περιοχή της Μάνδρας

23:51 Στα πύρινα μέτωπα της Μάνδρας βρέθηκε το βράδυ ο υπουργός Νότης Μηταράκης

«Απόψε, στη Μάνδρα, δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία επιχειρούν στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές, βοηθώντας τους πολίτες, συμβάλλουν στην ασφαλή εκκένωση των περιοχών, προστατεύουν περιουσίες και ρυθμίζουν την κυκλοφορία», αναφέρει ο κ. Μηταράκης με ανάρτησή του στο twitter.

Το πύρινο μέτωπο που καίει το δάσος και κινείται προς την Ι.Μ. Παναγίας Γοργοεπικόου

23:39 Αγώνας να μην περάσουν οι φλόγες την εθνική οδό

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στο νέο μέτωπο της Άνω Βλυχάδας στα Μέγαρα, της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι αυτήν την ώρα υπάρχει αναζωπύρωση στο σημείο.

«Παρότι η κατάσταση είχε ηρεμήσει στα βόρεια των οικισμών Άνω Βλυχάδα, Πλάτωνα και Άνω Λουτρόπυργο, τώρα κάποιες ριπές αέρα έχουν αναζωπυρώσει το μέτωπο, ιδιαίτερα προς την περιοχή της Άνω Βλυχάδας», ανέφερε αρχικά ο κ. Σταμούλης.

Και πρόσθεσε: «Αυτοί είναι οικισμοί του Δήμου οι οποίοι εγκαίρως έχουν εκκενωθεί. Έχει φτάσει στον οικισμό του Πλάτωνα, έχει μπει η πυρκαγιά μέσα στον οικισμό, έχει καταστρέψει πολλά σπίτια. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις, αρκετές έχουν απλωθεί σε όλο το μέτωπο, ενεργούν και προσπαθούν όσο μπορούν να την περιορίσουν».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν αγώνα να μην περάσουν οι φλόγες την εθνική οδό και να μην φτάσουν στον Λουτρόπυργο και τον Νεράκι, όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες.

23:31 Κλήσεις στο ΕΚΑΒ για αναπνευστικά προβλήματα

Από το μεσημέρι μέχρι και τις 21:00 της Τρίτης το ΕΚΑΒ είχε δεχτεί κλήσεις για 10 περιστατικά που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των πυκνών καπνών. Πέντε κλήσεις έγιναν από τη Μάνδρα και πέντε από το Λουτράκι. Τα άτομα διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία.

23:14 Ανοιχτοί χώροι για διαμονή των κατοίκων

Οι κάτοικοι που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, μπορούν να βρουν καταφύγιο, στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Περάμου, στο ΚΑΠΗ Νέας Περάμου, καθώς και στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Περάμου.

22:18 Νέα ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι είναι τα κύρια μέτωπα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Η βραδιά θα είναι δύσκολη ενώ ξημερώνει και μία δύσκολη ημέρα, καθώς «οι μετεωρολογικές συνθήκες αύριο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του, κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 75 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας συνέδραμαν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

21:34 Δεκάδες καμένα σπίτια στο Λουτράκι

Συνολικά 32 σπίτια και πέντε αποθήκες έχει κάψει μέχρι στιγμής το πύρινο μέτωπο που καίει στην περιοχή της Κορινθίας.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, η κατάσταση είναι δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία πως δεν θα επεκταθεί η φωτιά, καθώς έχουν μειωθεί οι άνεμοι.

21:14 Σε τρεις δήμους η φωτιά

Σε ανάρτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, έκανε λόγο για δραματικές ώρες και σημείωσε ότι η πυρκαγιά έχει απλωθεί στα όρια τριών δήμων. Η Περιφέρεια συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής με 19 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου.

«Είναι δραματικές οι ώρες που ζούμε στην περιοχή μας. Τα μέτωπα εξελίσσονται σε μεγάλη ακτίνα. Η #φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και μπήκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αττική έχει απλωθεί στα όρια τριών δήμων: Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Μεγάρων. Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε σε εγρήγορση και παρέχουμε ό, τι μας ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που συντονίζει την επιχείρηση κατάσβεσης. Συγκεκριμένα, παρέχουμε: 19 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου.  Επίσης οι δήμοι της περιοχής μας συνδράμουν με τα μηχανήματά τους. Είμαστε σε επιφυλακή και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών για την ασφάλεια μας» τόνισε.

20:04 Νέο μήνυμα από το 112

Η πύρινη λαίλαπα από τα Δερβενοχώρια έχει εξαπλωθεί στη βορειοδυτική Αττική, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μια άνιση μάχη. Μετά τη Μάνδρα, συναγερμός έχει σημάνει και στα Μέγαρα, αφού οι φλόγες έχουν περάσει τα όρια του δήμου.

Στις 19:50, μέσω του 112, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

19:29 Ανοιχτό το ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων

Όπως ενημέρωσε ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων θα παραμείνει ανοικτό το ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων, προκειμένου να υποδεχτεί πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς.

19:14 Μήνυμα του 112 για εκκενώσεις νέων οικισμών στη Μάνδρα

Λίγο μετά τις 19:00, ήχησε ξανά το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία προς Ελευσίνα.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία, εκκενώστε τώρα προς Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στη περιοχή», ανέφερε το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.

18:55 Εκκενώθηκε ο οικισμός «Γλυκιά Ζωή» Αγίων Θεοδώρων

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι αυτή την ώρα να περιορίσουν το μέτωπο που καίει στο Πανόραμα Αγίων Θεοδώρων, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού «Γλυκιά Ζωή».

Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν και τη σχετική ειδοποίηση από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112».

18:19 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Λουτρακίου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα και για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.

18:02 Οι Αίαντες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη Μάνδρα.

17:21 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες, όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, λόγω των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες δύο μέρες σε Ανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι.

Αμέσως μετά την άφιξή του στη Αθήνα μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

17:14 Στη μάχη με τις φλόγες και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες

Λίγο μετά τις 17:00 έφτασαν στον Άγιο Σωτήρα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες για να αναπτυχθούν στην περιοχή και να ενισχύσουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

15:44 Εκκενώθηκαν οικισμοί στην Κορινθία

Λόγω του μεγέθους της πυρκαγιάς, οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι.

14:34 Σε ξενοδοχεία οι πληγέντες στο Λουτράκι

Πρωτοβουλία για την φιλοξενία πληγέντων από την φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου έχει λάβει ο δήμος, σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Κορινθίας και τους ξενοδόχους.

Σύμφωνα με το δήμο Λουτρακίου, «ήδη, έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία του δήμου μας πάνω από 150 άτομα και συνεχίζουμε να δεχόμαστε κλήσεις συμπολιτών μας, που αναζητούν κατάλυμα για διαμονή και τους οποίους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο».



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣε επανέκδοση 5ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ
Επόμενο άρθροΠίεση στην αντιπολίτευση για την ψήφο των αποδήμων