Ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου παραδόθηκαν στις φλόγες στη Ρόδο, που συνεχίζει να καίει για 5η ημέρα ανεξέλεγκτη στο νησί. Πάνω από 2.000 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί με πλωτά μέσα δια θαλάσσης, σύμφωνα με το Λιμενικό.

Χιλιάδες τουρίστες είναι πυρόπληκτοι στη Ρόδο. Τις τελευταίες ώρες χρειάστηκε να εκκενωθούν περισσότερα από 12 ξενοδοχεία, κάποια εκ των οποίων παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή Κιοτάρι. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννη Παπαβασιλείου, περίπου 10.000 τουρίστες βρίσκονται στο δρόμο.

Σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η προσπάθεια για την εξεύρεση χώρων ώστε να φιλοξενηθούν επισκέπτες.

Εκκενώσεις στη Ρόδο λόγω της φωτιάς

Στην περιοχή βρίσκονται 3 πλωτά του Λιμενικού, 20 ιδιωτικά σκάφη (φουσκωτά – ημερόπλοια) και δύο σκάφη στρατού ξηράς.

 

Οι εκκενώσεις πραγματοποιούνται από τις παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι. Μάλιστα, όπως λένε από το Λιμενικό, οι πυρόπληκτοι από τη Ρόδο θα φιλοξενηθούν τη νύχτα και σε πλοία που έχουν επιταχθεί.

Αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

Εικόνα

Οι Πυροσβέστες δίνουν μάχες σε πολλά μέτωπα, αλλά η κατάσταση φαίνεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

rodos, ροδος φωτια, φωτια τουριστεσ, φωτια σημερα, φωτια τωρα

Επετεύχθη και η εκκένωση της Μονής Υψενής, στην οποία παρέμεναν μέχρι το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής. Όπως είπαν, προσπαθούσαν να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Την εκκένωση των χωριών Λάρδος και Πυλώνα διέταξαν οι αρμόδιες αρχές, στέλνοντας μήνυμα 112 στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών.

Φωτιά στη Ρόδο: Συγκλονιστικές εικόνες στο νησί - Γέμισαν με κόσμο οι δρόμοι, εγκαταλείπουν τα χωριά

Επετεύχθη και η εκκένωση της Μονής Υψενής, στην οποία παρέμεναν μέχρι το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής. Όπως είπαν, προσπαθούσαν να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

επετεύχθη και η εκκένωση της Μονής Υψενής, στην οποία παρέμεναν μέχρι το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής. Όπως είπαν, προσπαθούσαν να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τη φωτιά στη Ρόδο

«Η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Κιοταρίου», σημείωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός. Αναλυτικά, όσα είπε για τη φωτιά στη Ρόδο και τις πυρκαγιές στην Ελλάδα σήμερα:

«Η φωτιά κατά την πορεία της, έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρά τις προσπάθειες των ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες, με ένταση 7 μποφόρ, με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο.

Γι’ αυτό το λόγο δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου έχει αποκλιμακωθεί.

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή σημεία και υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 2000 ατόμων.

Οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο, αφορούν λιγότερο του 10% των Τουριστικών καταλυμάτων του νησιού.

Επισημαίνεται ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές. Επίσης διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι εξέλιξη σύσκεψη του Συντονιστικού με τη συμμετοχή των Υπουργείων Περιβάλλοντος και ενέργειας, Τουρισμού, και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ, του ΓΕΕΘΑ και των Σωμάτων Ασφάλειας.

Υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν, σκάφη του Λιμενικού Σώματος ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατηγό – οχηματαγωγό και φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας, και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα.

Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

Στην ακραία κατάσταση που βιώνουμε, επιβάλλεται η προσοχή όλων μας».

Φωτιά στη Ρόδο: Άλογα τρέχουν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο – Φωτογραφίες

Προηγούμενο άρθροΗ πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Επόμενο άρθροΠεριφέρεια Θεσσαλίας : Συναγερμός για πυρκαγιές αύριο Κυριακή στις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας–Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις