Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο από τις πύρινες φλόγες, την αλληλεγγύη του στις οικογένειες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

Στεκόμαστε αλληλέγγυες στις γυναίκες που, μαζί με τις οικογένειές τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άρον-άρον, τρέχοντας να σωθούν μαζί με τα παιδιά τους από τις φλόγες. Στεκόμαστε στο πλάι αυτών των παιδιών που «άφησαν το χαμόγελό τους στο σπίτι», δίπλα σ’ ένα παιχνίδι που δεν πρόλαβαν να πάρουν…

Χωρίς τέλος είναι ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει ο λαός και αυτήν τη βδομάδα εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ. Το συστηματικό αυτό έγκλημα οδήγησε και στην απώλεια 5 ανθρώπινων ζωών (2 πιλότοι και 2 κτηνοτρόφοι και μια ανήμπορη γυναίκα). Το έγκλημα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις την Πέμπτη οπότε διαμορφώθηκε «σκηνικό πολέμου», όταν πέρα από τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης επειδή η φωτιά πλησίασε τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου καίγοντας μια αποθήκη ανακύκλωσης, υπήρξε σειρά ισχυρότατων εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Νέα Αγχίαλο, στην αποθήκη που ανήκε στην αεροπορική βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό σκόρπισε τον τρόμο σε όλη την περιοχή, ενώ έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων για την ύπαρξη στην περιοχή πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που όλο και αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια (Ν. Αγχίαλος, βάση ελικοπτέρων των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα) αλλά και για τα σχέδια για τους χώρους αποθήκευσης LNG στον Βόλο.

Η κυβερνητική έπαρση (που βασίζεται στην «επιτυχία» της τακτικής του «τρεχάτε ποδαράκια μου», ένα επισφαλές μέτρο της τελευταίας στιγμής) βρίσκεται στον αντίποδα της αυτοθυσίας των πυροσβεστών, των εθελοντών, των κατοίκων. Μια αυτοθυσία ασύμβατη με τις πολιτικές διαχρονικά των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως “κόστος” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους τα αναγκαία αντιπυρικά, τα αντιπλημμυρικά ή τα αντισεισμικά έργα, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον, ο δασικός πλούτος, η λαϊκή περιουσία και η ανθρώπινη ζωή.

 

Η επανάληψη των ίδιων τραγικών στιγμών που ζούμε κάθε καλοκαίρι αποδεικνύει τη μόνιμη ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Το γεγονός αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σύγχρονες δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να σχεδιαστεί η ολοκληρωμένη προστασία των δασών με την πρόσληψη και αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες, να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί, να χτιστούν υποδομές, να εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης. Αν, μάλιστα, λογαριάσουμε όλες τις καινοτόμες προτάσεις ερευνητικών ομάδων για την αξιοποίηση των drones στην αντιπυρική προστασία που μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν είναι κερδοφόρες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, το έγκλημα διαρκείας στο οποίο γινόμαστε μάρτυρες εδώ και δεκαετίες αυτόματα αποκτά και όνομα και αυτουργούς!

Διεκδικούμε :

Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα.
Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπυρικής, αλλά και αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με τη στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κλπ.
Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κλπ. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσους χάσανε τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.
Καλούμε τις γυναίκες από τις λαϊκές οικογένειες σ’ επαγρύπνηση, σ’ επιφυλακή. Τ’ αποκαΐδια που άφησε πίσω της η φωτιά δεν πρόκειται να μετατρέψουν σε στάχτη και την αγωνιστική μας διάθεση, τα όνειρά μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Προηγούμενο άρθροΜνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος της Αγχιάλου Στην δοκιμαζόμενη Νέα Αγχίαλο λειτούργησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Πρωθυπουργού με Πιερρακάκη, Μακρή και Μιχαηλίδου στο Μαξίμου