Ολοένα και περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας παθήσεων που σχετίζονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network.

Ιστορικά, οι άνδρες είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από σχετιζόμενες με το αλκοόλ παθήσεις σε σχέση με τις γυναίκες, φαίνεται όμως, πως με την πάροδο του χρόνου το χάσμα μικραίνει.

Όπως αναφέρει η New York Post, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα ανέλυσαν σχεδόν 606.000 θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ μεταξύ 1999 και 2020, με βάση τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η θνησιμότητα παρουσιάζει αύξηση και στα δύο φύλα αλλά η αιχμή είναι εντονότερη για τις γυναίκες.

Το ποσοστό θνησιμότητας των ανδρών αυξήθηκε κατά 12,5% μεταξύ 2018 και 2020, ενώ το ποσοστό στις γυναίκες αυξήθηκε κατά 14,7%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια της μελέτης.

Επιβαρυντικοί παράγοντες το στρες και οι αγχωτικές διαταραχές

«Το εύρημα αυτό είναι ανησυχητικό επειδή η κατανάλωση αλκοόλ έχει μεγαλύτερες συνέπειες για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες» δήλωσε στο Fox News η δρ Shana Johnson, γιατρός με ειδίκευση στην αποκατάσταση, που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι θάνατοι συνδέονταν με δηλητηρίαση από το αλκοόλ, με γαστρίτιδα, καρδιομυοπάθεια, μυοπάθεια, ηπατική νόσο, πολυνευροπάθεια και σύνδρομο ψευδο-Cushing, μεταξύ άλλων.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι για να κατανοήσει κανείς αυτή την τάση και την επίδραση του αλκοόλ στις γυναίκες, θα πρέπει να έχει υπόψιν ότι με την πάροδο του χρόνου, τα πρότυπα στην κατανάλωση αλκοόλ έχουν αλλάξει σημαντικά.

«Οι γυναίκες πίνουν πλέον μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ σε σχέση με το παρελθόν καθώς είναι κάτι που θεωρείται πια φυσιολογικό, κάτι που δεν ίσχυε πάντα» εξηγούν.

Όσο για τον λόγο που επιλέγουν να πιουν περισσότερο αλκοόλ οι γυναίκες, είναι ίσως η αύξηση του στρες και των αγχωτικών διαταραχών.

Ένας ακόμα λόγος που συμβάλλει στον μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας για τις γυναίκες είναι το γεγονός ότι τείνουν να έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και χαμηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους σε σύγκριση με τους άνδρες, «με αποτέλεσμα να εμφανίζουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα και δυνητικά αυξανόμενη ευπάθεια σε επιπλοκές».

Άλλοι παράγοντες είναι οι ορμονικές διαταραχές, ο βραδύτερος μεταβολισμός του αλκοόλ, η ευπάθεια σε οργανικές βλάβες κ.α.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ αφιέρωση της Μπιγιονσέ στη Μαντόνα από τη σκηνή: «Βασίλισσα σ’ αγαπάμε»
Επόμενο άρθροΠρόκριση της Στρούγκα με σούπερ Ραντέσκι, «αέρας» η Φενέρμπαχτσε