Με την ενέργεια πρώτο θέμα στην ατζέντα του φτάνει την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κάιρο, προκειμένου να έχει την πρώτη του συνάντηση μετά της εκλογές με τον αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Μαζί με τον πρωθυπουργό στην Αίγυπτο θα βρεθούν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Συντονισμός και μηνύματα

Και όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές η απόφαση να συντονιστούν οι τρεις επισκέψεις που είχε αποφασιστεί να γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες αρχικά ήταν για να υπογραμμιστεί η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά και να υπάρξει μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

Ενέργεια

Το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, η επιτάχυνση των επ’ αυτού διαδικασιών, αλλά και οι δυνατότητες επέκτασης της ενεργειακής συνεργασίας με επίκεντρο την πράσινη ενέργεια.

Λιβύη

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα μπει σαφώς και το ζήτημα της Λιβύης, στο οποίο η Αίγυπτος έχει το δικό της ρόλο και η Αθήνα εξακολουθεί να τον αναζητά. Υπενθυμίζεται ότι ο Σίσι έχει ήδη προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη δυτικών θαλασσίων συνόρων της Αιγύπτου, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Με την ανακήρυξη αυτή να αποτελεί σοβαρό πλήγμα και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν επίσης υπογράψει μερική οριοθέτηση, εν μέσω του καλοκαιριού της ακραίας ελληνοτουρκικής έντασης δίνοντας ένα ισχυρό χαρτί στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα και το διορισμό έλληνα πρεσβευτή στην Τρίπολη που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, δείχνοντας μία διάθεση της Αθήνας να αρχίσει να συνομιλεί με τη Λιβύη.

Τουρκία

Επί τάπητος θα τεθεί και το κεφάλαιο Τουρκία, με την Άγκυρα να είναι σε διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της με το Κάιρο και τον Ερντογάν να περιμένει την απόφαση Σίσι να επισκεφθεί την Τουρκία. Αφού η 27η Ιουλίου που εμφανιζόταν ως ημερομηνία επίσκεψης Σίσι στην Τουρκία δεν επιβεβαιώθηκε.

Κινητικότητα

Σε μία περίοδο δε που η Ανατολική Μεσόγειος μπαίνει στο επίκεντρο των ενεργειακών σχεδιασμών ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δείξει ότι συζητά και λύνει τα ζητήματα του με τους γείτονες του και στην περιοχή. Ελλάδα, Αίγυπτο αλλά και Ισραήλ, δημιουργώντας μία κινητικότητα.

Και με φόντο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα ήδη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, με συμφωνίες που προχωρούν ταχύτατα, εμπλέκουν και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ δεν αφήνουν εκτός σχεδιασμών και την Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας τις ευλογίες των ΗΠΑ. Φιλοδοξία της Αθήνας, η οποία σταδιακά προωθείται είναι να αποτελέσει τη γέφυρα Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και να αξιοποιηθεί ως σταυροδρόμι στην χάραξη των νέων ενεργειακών δρόμων.

Επανασχεδιασμός

Σε αυτό τον επανασχεδιασμό των ενεργειακών δρόμων θέλει να εμπλακεί άμεσα και η Τουρκία και να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο. Ενώ την ίδια στιγμή διαβάζει και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προδιαγράφοντας και το ρόλο που θέλει εξασφαλίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή, που πρέπει να μείνει υπό τη σκέπη της Δύσης και να δοθούν ενδεχομένως κίνητρα στον Ερντογάν να διατηρήσει την δυτικόστροφη πορεία που έχει επιλέξει από τους σεισμούς και μετά..

Αναβολές

Η ασθένεια του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα τόσο η προγραμματισμένη τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ όσο και η επίσκεψη του στην Τουρκία. Η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού εδώ και 15 χρόνια, στην οποία ο Ερντογάν είχε επενδύσει τόσο για λόγους συμβολισμού όσο και ουσίας.

Ενόψει Γενεύης

Αυτό ωστόσο δύσκολα θα αλλάξει τη ροή των εξελίξεων. Με την επερχόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Γενεύη το Σεπτέμβριο να δημιουργεί πρόσφορο πεδίο για οργασμό διπλωματικών εξελίξεων.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑπ. Ριζόπουλος για ρύπανση από τη φωτιά της Μαγνησίας: Όλοι στο πόδι, καμία επανάπαυση
Επόμενο άρθροΜε υπογραφή του Κρίστοφερ Λάντον έρχεται να σκορπίσει τον τρόμο