Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που διαβούν σε συνθήκες πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι για την εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030, όπως επισημαίνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η πανδημία του κοροναϊού, καθώς και καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που απορρέουν από τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής οδηγούν σε επιμέρους τοπικές κρίσεις οι οποίες ευθύνονται πλέον για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων σε περιοχές του πλανήτη. Προκειμένου να ανατραπεί το δυσμενές αυτό κλίμα, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναζητούν τρόπους να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό τη μείωση της φτώχειας και της έλλειψης τροφίμων.

Σύμφωνα με την έκθεση της SOFI (State of Food Security and Nutrition in the World), επιπλέον 122 εκατομμύρια άνθρωπο στον κόσμο έχουν εξωθηθεί στη φτώχεια από το 2019 κι ύστερα. Πέρυσι, περίπου το 30% του πληθυσμού του πλανήτη, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν συνεχή πρόσβαση στην τροφή. Είναι αντιληπτό πλέον γιατί οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών (SDG2) για εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030, φαίνεται ότι κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν, εάν συνεχιστούν αυτές οι δύσκολες συνθήκες στο διεθνές σκηνικό.

Η Λατινική Αμερική εμφανίζεται να έχει κάνει πρόοδο στο ζήτημα της μείωσης της πείνας, ωστόσο η δυτική Ασία, η Καραϊβική, καθώς και οι υποσαχάριες χώρες στην αφρικανική ήπειρο παρουσιάζουν αύξηση των επίμαχων ποσοστών τους. Η Αφρική είναι η πιο άσχημα πληττόμενη, καθώς ένας στους πέντε ανθρώπους, δηλαδή ο διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο, δεν έχει να φάει.

Ανάληψη δράσης από τα Ηνωμένα Έθνη

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη άμεσης και έντονης δράσης, προκειμένου να εντοπιστούν οι πηγές της ανασφάλειας στο πεδίο των τροφίμων και να εξευρεθούν τρόποι, ώστε να είμαστε ανθεκτικοί και ευέλικτοι απέναντι στις κρίσεις  που προκύπτουν διεθνώς, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για άλλους λόγους πχ πολεμικές συρράξεις.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι τομείς που τίθενται στο στόχαστρο είναι: ο μετασχηματισμός των αγροκτηνοτροφικών συστημάτων, η προτεραιότητα στην παιδική διατροφή, καθώς και η ενίσχυση των ανεφοδιαστικών αλυσίδων στα τρόφιμα.



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟλυμπιακός: Στα «ερυθρόλευκα» ο Πορόζο!
Επόμενο άρθροΚαιρός: Έρχεται τριήμερο «φωτιά» με άνοδο της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθούν 40αρια