Με την ανακοίνωση του Σπύρου Σκιαδαρέση για το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη στην κομβική για την Κεντροαριστερά Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, τα «κενά» που απομένουν για το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο περιφερειών είναι πλέον τρία: ένα στα Ιόνια Νησιά, ένα στην Πελοπόννησο και ένα στη Στερεά Ελλάδα.

Στην άτυπη μάχη των χρισμάτων που διεξάγεται στον προοδευτικό χώρο μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα κεντροαριστερά στελέχη θεωρούν πως έχουν το προβάδισμα – καθώς σε δύο περιπτώσεις, που κανείς δεν αποκλείει να αυξηθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τις επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη, στηρίζοντας υποψηφίους που ήδη είχαν κερδίσει την πασοκική επίσημη προτίμηση.

Στίγμα αυτονομίας

Αυτή η στρατηγική στις περιφέρειες δίνει και το στίγμα αυτονομίας που θέλει να καθιερώσει το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να μη βρεθεί ξανά στη θέση που είχε βρεθεί στο παρελθόν, να ετεροπροσδιορίζεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό, εν πολλοίς ευθύνεται και το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θεωρείται φυτώριο στελεχών για τα υπόλοιπα κόμματα – οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στελεχωθεί από πολλά πρόσωπα που ανδρώθηκαν πολιτικά την περίοδο της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ διαφόρων ειδών μεταγραφές συνεχίζονται ακόμα και σήμερα: ενδεικτικά, στην ανακοίνωση των υπουργών και των νέων γενικών γραμματέων, αλλά και στα ψηφοδέλτια των περιφερειαρχών που έχουν λάβει το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, από φυτώριο για τους άλλους, το ΠΑΣΟΚ θέλει να βγάλει τη νέα γενιά στελεχών που θα ενισχύσουν την ίδια την παράταξη: η επιλογή του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα αλλά και των νεότερων ηλικιακά υποψήφιων περιφερειαρχών δίνει μια εικόνα ανανέωσης και φρέσκων προσώπων που κάνουν το πρώτο κεντρικό τους βήμα στην πολιτική – ακολουθώντας, εν πολλοίς, το παράδειγμα του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο επικροτήθηκε από τη βάση με τις επιλογές σταυροδοσίας των βουλευτών.

Ενδεικτικά, όντως πολλοί υποψήφιοι φέρουν προφίλ της γενιάς Ανδρουλάκη: ο Δαμιανός Καγγελίδης στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη είναι γεννημένος το 1984, ενώ στελέχη της νεότερης γενιάς θεωρούνται επίσης ο Σκιαδαρέσης, ο Στέφανος Ζούμπας (υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου), αλλά και ο Νικηφόρος Παπανικόλας (υποψήφιος περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου).

Νέο μοντέλο

Αν η αυτοδιοίκηση προσφέρει μια ευκαιρία αποτύπωσης ενός νέου μοντέλου, αυτό «κουμπώνει» και με τη στάση που κρατάει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στους αντιπάλους του, με απώτερο στόχο να προβάλει το επόμενο χρονικό διάστημα ως ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ, κερδίζοντας την κυριαρχία του προοδευτικού χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το μέρος του, τονίζουν κεντροαριστερά στελέχη, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο παράγοντες: αφενός το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό το διάστημα είναι επί της ουσίας ακέφαλη και οδηγείται, με τριγμούς, σε μια εσωκομματική διαδικασία που εν πολλοίς της είναι πρωτόγνωρη, και αφετέρου πως η κυβέρνηση, επαναπαυμένη στο ποσοστό που έχει λάβει και στη θεωρία πως «παίζει χωρίς αντίπαλο», θα αρχίσει να κάνει λάθη.

Σ’ αυτό το πεδίο θα πιέσει η Χαριλάου Τρικούπη, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, προβάλλοντας μια αντιπολιτευτική στάση που θα είναι μεν καθαρή, αλλά παράλληλα τεκμηριωμένη – προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν και αποφεύγοντας τον έντονο λαϊκισμό, δείχνοντας δηλαδή και τη διαφορά τους από τη στάση που τήρησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στραμμένο (από τον Σεπτέμβριο και έπειτα) στο αν και κατά πόσο ο νέος πρόεδρος της Κουμουνδούρου θα διαφοροποιηθεί από την τακτική που εξασκούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς δεν κάνουμε φθηνή αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες, αλλά προτείνουμε αξιόπιστες και βιώσιμες λύσεις και η πρόληψη είναι το ήμισυ της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών», ανέφερε, σ’ αυτό το μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας όταν ρωτήθηκε («Μακεδονία») για τη διαχείριση των πυρκαγιών από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

«Υπερψηφίσαμε όλα τα άρθρα και τις διατάξεις που σχετίζονται με τη μερική ανακούφιση της κοινωνίας, τόσο σε επίπεδο παροχών, όσο και σε επίπεδο φοροελαφρύνσεων. Δεν παύει, όμως, να διαφωνούμε με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, που διευρύνει τις ανισότητες, συμπιέζει ακόμη περισσότερο τη μεσαία τάξη και στερεί προοπτική από τους νέους», επεσήμανε, εξηγώντας και την τελευταία κοινοβουλευτική απόφαση του κόμματος για «όχι» επί της αρχής στο οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία επικρίθηκε από την πλευρά της ΝΔ.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝέα Φιλαδέλφεια: Πληροφορίες ότι είναι Ελληνας ο δολοφόνος του Μιχάλη, μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Κροατίας
Επόμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023