Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και των επιτοκίων στεγαστικών δανείων μπορεί να «φρενάρει» την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων, η προοπτική των οποίων έχει ήδη εξασθενήσει λόγω του ασθενέστερου πληθωρισμού, αναφέρει το Reuters.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση που οι επενδυτές ερμήνευσαν ως το τελευταίο βήμα της κεντρικής τράπεζας στην επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων.

Όμως οι αποδόσεις των αμερικανικών  ομολόγων από τότε έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου  να αυξάνεται από περίπου 3,86% την ημέρα της απόφασης της Fed για το επιτόκιο της 26ης Ιουλίου έως και 4,32% την Πέμπτη.

Τα επιτόκια για ένα 30ετές στεγαστικό δάνειο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο 7,09%, ξεπερνώντας το επίπεδο του 7% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο και σημειώνοντας υψηλό άνω των 20 ετών.

Οι χρηματιστηριακές αγορές – οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στους επενδυτές υψηλότερες αποδόσεις αλλά και υψηλότερο κίνδυνο έναντι λιγότερο ευμετάβλητων περιουσιακών στοιχείων όπως τα κρατικά ομόλογα – έχουν υποχωρήσει, με τον S&P 500 να αντιστρέφει μια πεντάμηνη άνοδο και να υποχωρεί περίπου 2,6% από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Οι επενδυτές σε συμβόλαια που συνδέονται με το επιτόκιο αναφοράς της Fed αύξησαν τα στοιχήματα ότι αυτό δεν θα κινηθεί υψηλότερα, μια άποψη που συμμερίζονται 99 από τους 110 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι βλέπουν επίσης τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ να μειώνεται.

Στο μικροσκόπιο της Fed η αγορά των ομολόγων

Η Fed παρακολουθεί την πορεία μια σειράς περιουσιακών στοιχείων για να αντλήσει συμπεράσματα για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των τιμών των κατοικιών και των εταιρικών ομολόγων.

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων ήταν αρκετά γρήγορη και αιφνιδιαστική ώστε «η Fed θα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων – και τις ευρύτερες επιπτώσεις σε όλες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Evercore ISI Krishna Guha,ο οποίος εργάστηκε ως αξιωματούχος της Fed της Νέας Υόρκης.«Μια αύξηση των αποδόσεων σε αυτή την κλίμακα αντιπροσωπεύει μια σοβαρή σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», τόσο σοβαρή ώστε η Fed να θέλει να «αποφύγει να συσσωρεύσει» με περαιτέρω σύσφιγξη της δικής της πολιτικής, προσθέτει.

Για την Fed, η άνοδος των αποδόσεων μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ενός ζητήματος που απασχολεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τους τελευταίους μήνες: αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η οικονομία είχαν προσαρμοστεί πλήρως στις αυξήσεις των επιτοκίων που έχει επιβάλει από πέρυσι ή αν απομένει ακόμη μια σύσφιγξη του κόστους δανεισμού με βάση την αγορά.

Πράγματι, πολλοί αξιωματούχοι της Fed προβληματίστηκαν για την πρόσφατη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, με τις αγορές μετοχών να αυξάνονται και ορισμένους δείκτες τιμών κατοικιών να κινούνται ανοδικά παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της ίδιας της Fed και τη γερακίσια γλώσσα που υιοθέτησε η κεντρική τράπεζα υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο διάστημα χρειαστεί για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι θεωρούν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο, καθώς οι βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες του στόχου 2% της Fed.

Τα δύο σενάρια

Η συνολική οικονομική ανάπτυξη συνέχισε επίσης να ξεπερνά τις προσδοκίες, με τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων του Ιουλίου να αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της ευρωστίας – που αποτελεί άλλο ένα αίνιγμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι αφενός αναμένουν ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί και αφετέρου θεωρούν ότι πρέπει να επιβραδυνθεί για να συνεχίσει να πέφτει ο πληθωρισμός.

Κανονικά, οι αξιωματούχοι της Fed θα αναμενόταν να δουν αυτού του είδους την οικονομική ισχύ ως λόγο που ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός και να απαιτήσει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Αν όμως η άνοδος των αποδόσεων διατηρηθεί, αυτό μπορεί να δείξει ότι η αγορά ομολόγων αυξάνει το κόστος δανεισμού και επιβραδύνει από μόνη της την οικονομία, σύμφωνα με αυτό που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής περιμένουν να συμβεί.

Τελικά, το πώς η Fed θα ισορροπήσει αυτές τις δύο ερμηνείες θα εξαρτηθεί πιθανότατα από το αν τα επερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να χαλαρώνει, ενώ η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών επιβραδύνεται προς τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Μπορεί να χρειαστούν διαρκώς υψηλότερες αποδόσεις 10ετών για να επιβραδυνθεί η οικονομία και ιδιαίτερα ο τομέας της στέγασης για να επιτευχθεί εκ νέου ο πληθωρισμός-στόχος του 2%», έγραψαν οικονομολόγοι της Citi.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Αχιλλέας Μπέος απευθύνεται στους νέους μέσα από το Tik Tok
Επόμενο άρθροΠαρίστανε τον αστυνομικό και εξαπατούσε πολίτες – Συνελήφθη μέλος σπείρας απατεώνων