Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Το θέμα της αδιάκριτης και μαζικής παρακολούθησης Ευρωπαίων πολιτών και την μεταφορά των δεδομένων τους στις ΗΠΑ θίγει, με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν, η Πορτογαλλέζα ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, Σάντρα Περέιρα!

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε πρακτικές, με στόχο την αδιάκριτη μαζική παρακολούθηση πολιτών, παραβιάζοντας τα δεδομένα τους για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών, κάτι που έχει αποσπάσει την πιο ένθερμη καταδίκη από διάφορους τομείς της κοινωνίας στα κράτη μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκαλύπτει, όμως, ότι σε αντίθεση με τις θέσεις που είχαν υιοθετηθεί προηγουμένως, στις 10 Ιουλίου 2023 η Κομισιόν ανακοίνωσε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ που ανοίγει το δρόμο για τη ροή δεδομένων από την ΕΕ στη χώρα αυτή.

Δύο μήνες νωρίτερα, στις 11 Μαΐου 2023, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την επάρκεια της προστασίας που παρέχεται από το Πλαίσιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ, το οποίο εγείρει αρκετές ανησυχίες ως προς αυτό και ως εκ τούτου κάλεσε την Κομισιόν να μην εγκρίνει την απόφαση έως ότου εφαρμοστούν πλήρως όλες οι συστάσεις που έγιναν στο ψήφισμα και στη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων.

Ευλόγως, λοιπόν, ρωτάει την Κομισιόν πώς δικαιολογεί τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η συμφωνία στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών των κρατών μελών της ΕΕ, πώς απαντά στις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί όλα αυτά τα χρόνια από διάφορες οργανώσεις σχετικά με αυτό καθώς και με ποιον τρόπο λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις και τις επικρίσεις του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠέθανε ηλικιωμένη Βολιώτισσα
Επόμενο άρθροΑυστηρό μήνυμα Κικίλια προς εμπρηστές για τιμωρίες που δεν επιβλήθηκαν ποτέ-Αποκαλυπτικά στοιχεία από το παρελθόν