Το δρόμο για το σπίτι τους… παίρνουν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Αλεξανδρούπολης – ο 45χρονος από την Αλβανία και οι δύο Έλληνες – που «συνέλαβαν» τους 13 μετανάστες.

Μετά την πολύωρη απολογία τους η Ανακρίτρια και η Εισαγγελέας διαφώνησαν για το αν πρέπει να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι να αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για την ποινική τους μεταχείριση θα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ τους απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα και τους αφαιρέθηκαν τα διαβατήρια.

Ο ισχυρισμός του 45χρονου που πρώτος εντόπισε τους 13 μετανάστες ήταν ότι τους είδε να επιχειρούν να βάλουν φωτιά με μία περίεργη κατασκευή με λάστιχα ξύλα και αφρολέξ.

Τόσο στην αστυνομία όσο και την ανακρίτρια ισχυρίστηκε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα και περί ώρα στις έξι με επτά κινούμουν πίσω από τη Λ. Μάκρης στο ύψος του Lidl με το αυτοκίνητό μου και το τρέιλερ με το οποίο κουβαλούσα πράγματα για να τα πάω στην αποθήκη  της εργασίας μου για να τα απομακρύνω λόγω των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί. Σε κάποια φάση είδα στις καλαμιές να κινείται ύποπτα ένα άτομο και επειδή από πίσω ακριβώς η περιοχή έχει πολύ πυκνή βλάστηση και σε 150 μέτρα περίπου είναι το μαγαζί μου και σκεπτόμενος ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδηλωθεί διάφορες ύποπτες πυρκαγιές μου κίνησε το ενδιαφέρον και άρχισα να τον παρακολουθώ. Αυτός μόλις με κατάλαβε κρύφτηκε απότομα στις καλαμιές.

Εγώ ενημέρωσα άμεσα μέσω μίας ομάδας Viber που έχουμε για αλληλοβοήθεια σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ήρθαν αμέσως δύο άτομα τα οποία εγώ δεν ήξερα, ο … και ο …. και προσεγγίσαμε μαζί το σημείο όπου είδαμε 13 άτομα, αλλοδαπούς, οι οποίοι ήταν πέριξ  ενός αντικειμένου και δύο εξ αυτών προσπαθώντας να του βάλουν φωτιά κρατώντας ένα πράγμα που έμοιαζε με μπαλόνι το οποίο είχε βενζίνη το οποίο κατάλαβα από τη μυρωδιά και κρατούσε ένα μαχαίρι περίπου  30 εκατοστών με το οποίο προσπαθούσε να κάνει σπίθα.

Το αντικείμενο που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά ήταν δύο λάστιχα το ένα πάνω από το άλλο  παραγεμισμένο με πισσαρισμένα ξερά σανίδια και στη μέση της οποίας υπήρχε μία τρύπα προκειμένου να μπει το εύφλεκτο υλικό και στο κέντρο αυτής μία μπάλα με αφρολέξ το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Το αντικείμενο αυτό σας το παραδίδω και αποτελεί  έναν ιδιαίτερα απλό  αλλά αποτελεσματικό εμπρηστικό μηχανισμό αφού σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό προσάναμμα.

Επειδή αυτοί αντιδρούσαν δεν μπορούσαμε να τους κρατήσουμε και προσπάθησαν να φύγουν. Έπαιρνα τηλέφωνο την Αστυνομία και τους ακινητοποιήσαμε μέσα στο τρέιλερ μου γιατί τα άτομα αυτά είναι αγριεμένα και επικίνδυνα. Δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα ιδιαίτερα καθώς τα άτομα αυτά κρατούσαν αυτά τα αντικείμενα και μετά από λίγο ήρθε η Αστυνομία και τους πήρε. Τα άτομα αυτά δεν θα επεμβαίναμε θα προκαλούσαν εμπρησμό σε έκταση εντός του αστικού ιστού με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή την σωματική ακεραιότητα και την περιουσία συμπολιτών μας και κυριολεκτικά τους προλάβαμε στο δευτερόλεπτο. Θεωρώ ότι έκανα το καθήκον μου και τίποτα παραπάνω.»

Στην ανακρίτρια απολογούνται και οι 13 μετανάστες  που αντιμετωπίζουν ένα πολύ βαρύ κατηγορητήριο για:

  • Απόπειρα εμπρησμού
  • Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών με κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και
  • Παράνομη είσοδο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαύσωνας: Πώς επηρεάζει τον ύπνο και τι μπορείτε να κάνετε
Επόμενο άρθρο«Αρωγή»: Από σήμερα Παρασκευή η καταβολή χρημάτων για τις πυρκαγιές του Ιουλίου