Σε Έβρο και Άνδρο εντοπίζονται οι δύο φωτιές που προβληματίζουν περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνεχίζει να καίει για όγδοη ημέρα και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς, με τις αναζωπυρώσεις να συνεχίζουν να προβληματίζουν τις Αρχές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πιο δύσκολο σημείο εξακολουθεί να εντοπίζεται κοντά στη Λεπτοκαρυά. Κοντά στον οικισμό Αύρα του νομού Έβρου, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Παρατεταγμένα είναι οχήματα της Πυροσβεστικής και ανατολικά βρίσκεται ο οικισμός, ο οποίος έχει εκκενωθεί. Προς το παρόν, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν ισχυροί δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Το μέτωπο της Λεπτοκαρυάς, μέχρι στιγμής δεν απειλεί τη Ροδόπη, καθώς υπάρχων μικρές ελεγχόμενες εστίες. Η προέκταση του πύρινου τόξου της πυρκαγιάς που καίει τη Δαδιά, την Κοτρωνιά, την Αισύμη και τη Λεπτοκαρυά.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη, καθώς ύστερα από σύσκεψη του Συντονιστικού, σύμφωνα με την ΕΡΤ έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε ένα «deadline» 48 ωρών, καθώς την Τρίτη αλλάζουν οι άνεμοι, γίνονται νότιοι κι αν δεν έχει οριοθετηθεί η φωτιά, μπορεί να ξεφύγει προς τα βόρεια.

Από το πρωί του Σαββάτου επιχειρούσαν στην περιοχή πάνω από 300 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Δύσκολη νύχτα στην Άνδρο

Ολονύχτια είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και στην Άνδρο καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή με τις Αρχές να δίνουν μάχη σε τέσσερα μέτωπα σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου.

Συγκεκριμένα το ένα είναι πάνω από το χωριό Γίδες και τρία στο Βιτάλι, με αυτές τις δύο περιοχές να απειλούνται από τις φλόγες.

Στα μέτωπα αυτά επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έφτασαν από την Αθήνα, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, ο ΣΕΔΑ, εθελοντές, σκαπτικά μηχανήματα, δημοτικές και ιδιωτικές υδροφόρες.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη για τον περιορισμό του πύρινου εφιάλτη.

Η δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε λόγω κεραυνού στην περιοχή Βιτάλι βορειοανατολικά της νήσου Άνδρου πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο στις 14:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με 2 οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, κι από αέρος συνδράμουν ένα  ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Επίσης, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κάηκε η μία υδροφόρα του ΣΕΔΑ

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της φωτιάς στην Άνφρο κάηκε η μία υδροφόρα του ΣΕΔΑ, ευτυχώς χωρίς να υπάρξει κάποια απώλεια ανθρώπινης ζωής.

«Στη μεγάλη φωτιά στο Βιτάλι-Γίδες, επιχειρούν 9 οχήματα και 25 εθελοντές του ΣΕΔΑ μαζί με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου. Δυστυχώς κάηκε η μία υδροφόρα του ΣΕΔΑ (ΣΕΔΑ6) αλλά ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων», ανέφερε η σχετική ανάρτηση.

Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Γκάτζα του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις κι επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πού είναι υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  προβλέπεται αύριο για 4 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

•      Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

•      Περιφέρεια Αττικής

•      Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

•      Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΨηφιακοί νομάδες: Οι διαφορετικές ζώνες ώρας ταλαιπωρούν το «βιολογικό ρολόι»
Επόμενο άρθρο«Κλειδώνει» η αγορά των F-35