Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, διαψεύδοντας μεταξύ άλλων τα σενάρια περί αναβολής τους.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης, υποστήριξε μιλώντας στον Σκάι, ότι με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκλέγεται δήμαρχος με ποσοστό 43% από τον πρώτο γύρο, γεγονός που θα απλοποιήσει σημαντικά τις διαδικασίες και θα αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος με επαναληπτικές εκλογές σε πολλές περιοχές.

Δήμαρχος με 43% από την πρώτη Κυριακή

«Δεν μπορεί να μην υπάρχει πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο για τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη που νίκησε, για να μπορεί να συνεργαστεί. Αυτό λοιπόν τώρα γίνεται με την πλειοψηφία των 3/5 που παίρνει η συμπολίτευση, ο νικήσας συνδυασμός στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο και 2/5 παίρνουν οι άλλοι. Αυτό γίνεται με 43% την πρώτη Κύριακη, όποιος το πάρει, άλλος μεταξύ των δύο όποιος κερδίσει τη δεύτερη Κυριακή», είπε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για τους λεγόμενους «γαλάζιους αντάρτες», διευκρίνισε πως «εμείς έχουμε χρίσματα στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, αυτά τα έχουμε πει». Αντιθέτως, «η Νέα Δημοκρατία γενικώς δεν εμπλέκεται κομματικά στις λοιπές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μπορεί να έχω σε ένα δήμο δύο υποψηφίους δημάρχους, που είναι στη ΝΔ». Συμπερασματικώς, «είναι ζήτημα των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών να αποφασίσουν ποιον θέλουν για δήμαρχο». Άλλωστε, κατέληξε, «στους πιο μικρούς δήμους τα αμιγή κομματικά ψηφοδέλτια δεν υπάρχουν πια. Τα ψηφοδέλτια είναι συνήθως κομματικά πολυσυλλεκτικά».

Για τις φωτιές

Ο κ. Βορίδης, στη συνέχεια, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για εμπρησμούς από αμέλεια, υπογραμμίζοντας ότι πραγματοποιούνται εκατοντάδες συλλήψεις αλλά δεν οδηγούνται όλοι στη φυλακή.

Το ζήτημα «θέλει μελέτη και ξέρω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ασχολείται επισταμένως με το θέμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ποινές είναι βαριές […] Το ζήτημα είναι κατ’ αρχήν εάν θα χρειαστούμε κάποιες ειδικές ρυθμίσεις για τους εμπρησμούς εξ αμελείας. Είτε να βαρύνουμε το πάνω όριο της ποινής είτε να δούμε αν πρέπει να χορηγούνται αναστολές ή όχι». Με άλλα λόγια, ο εμπρηστής εξ αμελείας «θα πηγαίνει στη φυλακή, είναι κάτι το οποίο εξετάζεται». Επίσης είπε ότι «είναι εκατοντάδες οι συλλήψεις εμπρηστών αυτήν τη στιγμή, περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία, την πορεία των δικογραφιών».

Όμως, τόνισε, «όταν ταυτοχρόνως έχεις 15 εστίες, δημιουργείται μια εντύπωση. Στην Πάρνηθα, όταν ταυτοχρόνως έχεις εννιά εστίες και μόλις αντιμετωπίσεις τις εστίες από την μπροστινή πλευρά, πάνε στον Αυλώνα και βάζουν (φωτιά), είναι προφανές ότι υπάρχει ένα θέμα εκ προθέσεως εμπρησμού».

Για τις νέες ταυτότητες

Αναφερόμενος στις νέες ταυτότητες, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων, τονίζοντας ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αφορά και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς δεν πλαστογραφούνται και δεν αντιγράφονται.

«Δεν αποτυπώνουν τα γεωχωρικά δεδομένα» είπε για τις νέες ταυτότητες, προσθέτοντας πως  «ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος ανησυχεί για τα γεωχωρικά δεδομένα της αστυνομικής του ταυτότητας, έχει κινητό τηλέφωνο, το οποίο, όντως, αποτυπώνει τα γεωχωρικά δεδομένα. Με υπομονή πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων από αυτές τις ταυτότητες, οι οποίες εκδίδονται με έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ούτε υπάρχει κανένα… χάραγμα».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στον Έβρο: Μήνυμα του 112 για εκκένωση του χωριού Αύρα
Επόμενο άρθροHΛΕΙΑ 2007: Όταν η Αθανασία Παρασκευοπούλου κάηκε αβοήθητη αγκαλιά με τα 4 παιδιά της