Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπουμε δελφίνια να κολυμπούν στον Παγασητικό. Σήμερα το πρωί της Δευτέρας 28 Αυγούστου, ένα κοπάδι δελφινιών πέρασε πολύ κοντά στους λουόμενους στις παραλίες Πλάκες και Αναυρος, με κατεύθυνση προς το λιμάνι της πόλης, εντυπωσιάζοντας τους λουόμενους αυτών των περιοχών.

Τα πανέμορφα θαλάσσια θηλαστικά έκαναν τις βουτιές τους με κατεύθυνση προς τρο λιμάνι του Βόλου, προσφέροντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους, που τα έβλεπαν τόσο κοντά στις ακτές.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί τέσσερα είδη δελφινιών:

Το Κοινό δελφίνι, το οποίο εντοπίζεται κυρίως στο Θρακικό πέλαγος, αλλά και στις Κυκλάδες, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, στον Θερμαϊκό, στον Παγασητικό, στον Κορινθιακό καθώς και στον Σαρωνικό, ενώ παλαιότερα και στο Ιόνιο. Η όψη του κοινού δελφινιού διαφέρει αρκετά από τα άλλα δελφίνια καθώς παρουσιάζει ποικιλία στα χρώματα με συνδυασμό μαύρου, άσπρου, γκρι και κίτρινου. Το μήκος του κυμαίνεται περίπου στα 1,8 μέτρα και αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες που φτάνουν τα 65 χλμ/ώρα. Επίσης, επιβιώνει σε βάθη έως και 200 μέτρα. Γεννάει ένα μωρό κάθε 2-3 χρόνια και η κύηση διαρκεί 10-11 μήνες.

Το ρινοδέλφινο, συναντάται κυρίως σε παράκτιες περιοχές, στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, αλλά και στον Αμβρακικό κόλπο. Παρά το μεγάλο του μήκος, που αγγίζει τα 3 μέτρα, μπορεί και αναπτύσσει ταχύτητα έως και 30 χλμ/ώρα. Ζει περίπου 55 χρόνια και η ενηλικίωσή του παρατηρείται στα 10 του χρόνια.

Το τρίτο είδος είναι το ζωνοδέλφινο το οποίο ζει στο ανοιχτό πέλαγος και παρατηρείται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έχει μήκος 1,65 μέτρα και αναπτύσσει ταχύτητα 60χλμ/ώρα. Ζει περίπου 45 χρόνια και η ενηλικίωσή του ολοκληρώνεται στα 12 χρόνια. Το όνομά του το πήρε από τη μαύρη γραμμή που μοιάζει με ζώνη η οποία ξεκινά από το μάτι του και καταλήγει στην κοιλιά του.

Το τελευταίο είδος που έχει καταγραφεί στη χώρα μας είναι το σταχτοδέλφινο, το οποίο συναντάται στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα Κύθηρα, στο Μυρτώο πέλαγος και στη νότια Κρήτη. Είναι το μεγαλύτερο δελφίνι στην Ελλάδα με μήκος που φτάνει τα 3,30 μέτρα και μπορεί να κινείται με ταχύτητα 37χλμ/ώρα. Η κύησή του διαρκεί 13 με 14 μήνες, ενώ η μέγιστη διάρκεια ζωής είναι προς το παρόν άγνωστη.
https://youtu.be/y5G-UvWDWxY?si=RUV0c30BuyxVZTQf

 

Προηγούμενο άρθροΣαλούφες στον Παγασητικό-Μην τις βγάζετε από το νερό!
Επόμενο άρθροΑπεβίωσε 64χρονη