Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες σύμφωνα με την ΕΜΥ γεγονός που θέτει για άλλη μια φορά τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έντονη κεραυνική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Τα έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι βροχοπτώσεις θα έχουν τέτοια ένταση και ισχύ που θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Στις παραπάνω περιοχές αναμένεται να ηχήσει το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα και αν χρειαστεί να ληφθούν και έκτακτα μέτρα.

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Λόγω του επικίνδυνου καιρικού σκηνικού που διαμορφώνεται στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός.

Ήδη το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια προκειμένου να γίνει συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων και να τεθούν οι προτεραιότητες στις περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία.

112 και ισχυρές συστάσεις

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης αύριο Δευτέρα, αμέσως μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης»

Σύμφωνα με το meteo αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιαμάντια: Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των φθηνότερων πολύτιμων λίθων
Επόμενο άρθροΒεβήλωση μουσουλμανικού νεκροταφείου στη Ροδόπη: «Οι ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ