Τη Λάρισα επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων κι ανακοίνωσε τις πρώτες παρεμβάσεις προς τους πληγέντες από την κακοκαιρία που περιλαμβάνουν τρεις βασικούς άξονες:

Αμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών),
μέτρα στήριξης και αποκατάστασης (για τις περιουσίες, τις αγροτικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί και τις υποδομές), καθώς και
μέτρα που θα αφορούν τόσο στην αντιπλημμυρική / αντιπυρική θωράκιση, όσο και σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από τη θεομηνία.

Μαζί του ήταν, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και η Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά από την κλιματική αλλαγή, και ότι έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Στρασβούργο την ερχόμενη Τρίτη για, να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπα’ι’κής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λά’ι’εν.

Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει αντοχές και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος είπε ότι θα βρεθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, όπου δεν θα κρύψει τίποτα και δεν θα μηδενίσει τίποτα.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Τριαντόπουλος που είπε ότι αύριο Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα ”arogi”, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες για της ζημιές.

Η ”arogi” αφορά τη στήριξη στεγαστικής συνδρομής που αφορά μέχρι 10.000 ευρώ, τη στήριξη σε επιχειρήσεις που φτάνει μέχρι τις 4.500 ευρώ, και την κάλυψη οικοσυσκευής που φτάνει μέχρι τις 6.000 ευρώ.

Ακόμα είπε ότι από το υπουργείο Ανάπτυξης θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου 300 έως 500 ευρώ που θα αφορά και τη συγκατοίκηση και ότι θα ανασταλούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ο κ Αυγενάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε ότι οι πρώτες ανάγκες για τις ζωοτροφές θα καλυφθούν άμεσα και ότι ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί ταχύτατα για τις αποζημιώσεις.

Η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία που ανακοινώθηκαν λεπτομερώς και από το υπουργείο Υγείας.

Συνέστησε στους πολίτες να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό, ενώ ενημέρωσε ότι θα γίνει καύση και υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων.

Σε μια εβδομάδα περίπου, μετά την αποστράγγιση των υδάτων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα έντομα.

Προηγούμενο άρθροΤην Τρίτη η κηδεία του Βολιώτη επιχειρηματία που έχασε τη ζωή του ψάχνοντας για νερό
Επόμενο άρθροΛάρισα: Ένταση και χημικά έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά την άφιξη του Κυρ. Μητσοτάκη – Τραυματίες 6 αστυνομικοί