Στη Λάρισα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και ανακοινώνει το πρώτο «πακέτο» παρεμβάσεων που όπως όλα δείχνουν θα κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

  • άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών)
  • μέτρα στήριξης και αποκατάστασης (για τις περιουσίες, τις αγροτικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί και τις υποδομές), καθώς και
  • μέτρα που θα αφορούν τόσο στην αντιπλημμυρική / αντιπυρική θωράκιση, όσο και σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από τη θεομηνία.

Μαζί του είναι ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και η Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά των πλημμυρών.

Όπως είπε στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα θα στηρίξουμε τους πολίτες που επλήγησαν. Σε πρώτη φάση θα αποζημιωθούν η οικοσυσκευή και στη συνέχεια οι υπόλοιπες ανάγκες.

Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις ζημιές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Θέλουμε να παραμείνουν στον τόπο τους και θα είμαστε μαζί τους για να τους στηρίξουμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά από την κλιματική αλλαγή, και ότι έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Στρασβούργο την Τρίτη για να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει αντοχές και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος είπε ότι θα βρεθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, όπου δεν θα κρύψει τίποτα και δεν θα μηδενίσει τίποτα.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Τριαντόπουλος που είπε ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα arogi ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες για της ζημιές.

Η arogi αφορά τη στήριξη στεγαστικής συνδρομής που αφορά μέχρι 10.000, τη στήριξη σε επιχειρήσεις που φτάνει μέχρι τις 4.500, και την κάλυψη οικοσυσκευής που φτάνει μέχρι τις 6.000.

Ακόμα είπε ότι από το υπουργείο Ανάπτυξης θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου και θα ανασταλούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ο κ Αυγενάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε ότι οι πρώτες ανάγκες για τις ζωοτροφές θα καλυφθούν άμεσα και ότι ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί ταχύτατα για τις αποζημιώσεις.

Όλες οι δηλώσεις

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΎδρευση Λάρισας: Το δίκτυο έχει μείνει ανέπαφο – Το νερό είναι ασφαλές
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή αγαπημένο της πρόσωπο