«Δεν έχουμε λόγο ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό», είπε την Τρίτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, αναφερόμενη στους υγειονομικούς κινδύνους, στις πλημμυρισμένες περιοχές. 

Όπως είπε, έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 6 νοσηλεύονται, ανάμεσά τους και βρέφος λίγων ημερών, και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. «Προς το παρόν η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλ’ αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, και εφιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα , με συμπτώματα, ναυτίας, εμέτου, διάρροιας, ή, συμπτώματα απλού κρυολογήματος, είτε δερματικά εξανθήματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας».

Αναλυτικότερα, από τα δείγματα που έχουν ληφθεί από τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας  τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

Διαγνώστηκαν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περαστικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Νοσηλεύονται 6 ασθενείς με γαστρεντερίτιδα κι έγινε εργαστηριακός έλεγχος για την αιτία της νόσου. Βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών, αλλά δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του. Βρέθηκε επίσης περιστατικό ροταϊού σε ενήλικα.

Το δίκτυο υδροδότησης

Ελήφθησαν  δείγματα από Λάρισα και Βόλο και έχουν προγραμματιστεί δειγματοληψίες απ’ όλες τις περιοχές.

Η κατάσταση είναι η εξής: στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Η κ. Αγαπηδάκη διευκρίνισε ότι, «όταν λέμε ανθρώπινη χρήση εννοούμε ότι το πίνουμε, μαγειρεύουμε, κάνουμε μπάνιο, πλένουμε λαχανικά. Όταν λέμε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, εννοούμε δεν είναι πόσιμο και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πουθενά. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά στους 100 βαθμούς» .

Εντομολογική επιτήρηση για τα κουνούπια

«Ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 επιπλέον παγίδων αυτές τις ημέρες και 50 επιπλέον στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Καθημερινά λαμβάνονται δείγματα και αν παρατηρηθεί ενδεχόμενη έξαρση σε σχέση με τα κουνούπια θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα» κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Να σημειωθεί ότι, αυτή τη φορά η κ. Αγαπηδάκη δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο νερό του Βόλου μετά την αντιπαράθεση που είχε με τον δήμαρχο Βόλου για τη χρήση του !

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ν.Β.

Προηγούμενο άρθροΚακοκαιρία Daniel: Παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Επιμένει το πλημμυρικό φαινόμενο
Επόμενο άρθροΠέτρος Τατούλης: Επιχειρείται με τρόπο βάναυσα αντιθεσμικό η αλλοίωση της Αυτοδιοίκησης