Στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις το μεταναστευτικό – προσφυγικό και την κλιματική κρίση, μετά και τις πρόσφατες καταστροφές στην Ελλάδα και σε σειρά άλλων χωρών, εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως το Κυπριακό αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα» για την ελληνική εξωτερική πολιτική, στέλνοντας σαφές μήνυμα, μετά τα όσα υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σημειώνεται ότι το βασικό θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης, φέρει τον τίτλο «Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη και θέτοντας εκ νέου σε κίνηση την παγκόσμια αλληλεγγύη: Επιταχύνοντας τη δράση για την Ατζέντα του 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης προς την ειρήνη, την ευημερία, την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους».

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη:

Η κλιματική κρίση και η αποτυχία της ΕΕ

«Πρέπει να δράσουμε σήμερα και όχι αύριο, η κλιματική κρίση είναι εδώ, επηρεάζει τις ζωές μας και πλήττει την οικονομία μας και αυτή η πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δαπανούμε ελάχιστα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και αυτό πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσφωνώντας την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Όταν δρούμε μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το 112 σώζει ζωές, ακούστε την Ελλάδα

«(…) Ακούστε την Ελλάδα για το νούμερο 112. Αυτός ο αριθμός έκτακτης ανάγκης έκανε τη διαφορά. Είναι μια οικονομική λύση που παρουσιάζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις βιβλικές καταστροφές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης η Ελλάδα

Στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης παγκοσμίως και τόνισε ότι απαιτούνται τόσο διμερείς, όσο και πολυμερείς συνέργειες, ώστε να παταχθούν τα κυκλώματα διακινητών, αλλά και να δημιουργηθούν νόμιμα μονοπάτια μετανάστευσης.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «(…) Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο (…) Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς. Η πίεση στα σύνορά μας είναι αυξητική για άλλη μία φορά. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και τους μηχανισμούς που εντοπίζουν τους διακινητές».

Μήνυμα στην Τουρκία

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η μόνη μας διαφορά, ήτοι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιλυθεί μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Για το Κυπριακό, επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδος σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας πως το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑπόστολος Παπασλιώτης: Πέθανε ο πρέσβης επί τιμή – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Επόμενο άρθροΣτέλιος Ρόκκος: Όταν έπαθα έμφραγμα φοβήθηκε μη χάσω το ταξίδι