Η ταμειακή κατάσταση των Δήμων της χώρας αποτυπώνεται στην κατάσταση που αναρτήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα στο κόμβο διαλειτουργικότητας.
Όπως προκύπτει από τον πίνακα πολλοί Δήμοι έχουν υψηλό ταμειακό απόθεμα, ενώ αντίθετα άλλοι φαίνεται πως βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση επηρέασαν τα οικονομικά στοιχεία κάποιων δήμων. Ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε και πόσα χρήματα οφείλονται στους δήμους από υπηρεσίες που προσφέρουν στην κοινωνία.
Ο Δήμος Αθηναίων, έχει σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 44 εκατ. Ευρώ στα ταμεία του που καλύπτον και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις του Δήμου.
Ο Δήμος Αμαρουσίου επίσης έχει ταμειακό απόθεμα ύψους άνω των 20 εκατ. Ευρώ και λίγες οικονομικές υποχρεώσεις προς τρίτους.
Γεμάτα ταμεία έχει και ο Δήμος Ασπροπύργου με σχεδόν 20 εκατ. Ευρώ διαθέσιμα.
Εντυπωσιακό «πορτοφόλι» έχει ο Δήμος Δέλτα με 27 εκατ. Ευρώ περίπου ταμειακά διαθέσιμα και ελάχιστες υποχρεώσεις προς τρίτους.
Ο Δήμος Δωδώνης έχει μηδενικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Αναλυτικά στον Πίνακα όλα τα στοιχεία για όλους τους Δήμους.
Ποιοι Δήμοι – μεταξύ άλλων – φαίνεται πως έχουν οικονομικό πρόβλημα
Ο Δήμος Τοπείρου έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα περίπου 607 χιλιάδες Ευρώ.
Σοκ στον Δήμο Ωρωπού ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 3.902.692 ευρώ.
Και ο Δήμος Ναυπλιέων βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, αφού έχει αρκετά υψηλές απλήρωτων υποχρεώσεων.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το άρθρο 107 του ν. 4714/2020, με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, δημοσιεύεται σε τριμηνιαία βάση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών σύνοψη των στοιχείων διαθεσίμων, απλήρωτων, εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους ανά ΟΤΑ και ανά νομικό πρόσωπο, καθώς και των παρακρατηθέντων ποσών για την εξασφάλιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους.