Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 η Β΄ τάξη του 2ου Προτύπου Γυμνασίου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο ¨Αρχαιολογικό Πάρκο Δίον¨ μαζί με την Διευθύντρια Σοφία Κανταράκη και τις καθηγήτριες Αριστέα Κουτσελίνη, Κωνσταντίνα Κωφού και Ζωγραφία Χαλιαμάλια. Η πρώτη στάση έγινε στο μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα στους πρόποδες του Ολύμπου, για το οποίο οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.
Το μοναστήρι που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του, τους κήπους του, τους χώρους του και την ειδυλλιακή θέα προς τον Όλυμπο και το Θερμαϊκό κόλπο. Είναι η μοναδική Μονή σε ολόκληρο τον κόσμο, που είναι αφιερωμένη στον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο. Με θέα την εκπληκτική ομορφιά του Ολύμπου, τα δασωμένα χωριά των Πιερίων, τις καταγάλανες ακτές του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Χαλκιδική και το όρος Άθως στο βάθος, η Μονή αποτελεί τόπο ιερό, τόπο προσκυνήματος, αλλά ταυτόχρονα και ένα επίγειο παράδεισο φυσικής ομορφιάς, αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στον χώρο, σχολιάζοντας τη ναοδομία και την αρχιτεκτονική του.
Στη συνέχεια, φτάνοντας στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου, μια καταπράσινη περιοχή με πλούσια βλάστηση, πολλά φυλλοβόλα δέντρα, φυτά και μικρές λίμνες που σχηματίζονται από πηγές η ξεναγός-αρχαιολόγος κ. Τσίρου Διονυσία ενημέρωσε για την ιστορία της ιερής πόλης των Μακεδόνων που ιδιαιτέρως ήκμασε στους ελληνιστικούς χρόνους. Είναι ένας χώρος πρότυπο, ειδικά για τους μαθητές, με αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακοστρωμένους δρόμους, λουτρά, εργαστήρια, ρωμαϊκά σπίτια, παλαιοχριστιανικές επαύλεις. Έπειτα, ακολούθησε η ξενάγηση στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το μουσείο παρουσιάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, όπως γλυπτά, κεραμικά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, που προσφέρουν μια εμβληματική εικόνα της αρχαίας Μακεδονίας και των θρησκευτικών της πρακτικών. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι η ύδραυλις. Χρονολογείται τον 1ο αι.π.Χ. και είναι η αρχαιότερη του είδους της, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το πρώτο πληκτροφόρο όργανο της αρχαιότητας και αποτελεί πρόδρομο του εκκλησιαστικού οργάνου της δυτικής Ευρώπης. Στο υπόγειο παρουσιάζεται η έκθεση «Η καθημερινή ζωή στο αρχαίο Δίον» που εντυπωσίασε όλους τους παρευρισκομένους. Επίσης, πληθώρα αγαλμάτων και άλλων εκθεμάτων μαγνήτισαν την προσοχή όλων και προκάλεσαν αρκετές απορίες που λύθηκαν από την κ. Τσίρου και τις συνοδούς καθηγήτριες. Ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις οι μαθητές δήλωσαν την πλήρη ικανοποίησή τους από τη συγκεκριμένη επίσκεψη!

Προηγούμενο άρθροΑπαγόρευση μετακίνησης οπαδών ΠΑΕ Άρης για τον αγώνα με τον ΝΠΣ Βόλος
Επόμενο άρθροΣτο νοσοκομείο ο θρύλος της ΑΕΚ, Κώστας Νεστορίδης