Χωρίς σφαίρες αποδεικνύεται το «όπλο» της τηλεφωνικής Γραμμής Καταναλωτή 1520, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τους καταναλωτές με την ακρίβεια να τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τις καταγγελίες για υπερκοστολόγηση προϊόντων και φαινόμενα απληστίας να πληθαίνουν.

Η Γραμμή Καταναλωτή 1520, που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και για να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με την καταγραφή και αντιμετώπιση ενδεχόμενων παραπλανητικών και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών, υπολειτουργεί.

Το θέμα της δυσλειτουργίας ανέδειξε με ρεπορτάζ το ONE αναδεικνύοντας το πρόβλημα, που φτάνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο. Ο αρμόδιος υπουργός καλείται να δώσει απαντήσεις για τις δυσχέρειες στη λειτουργία της γραμμής σε μια περίοδο που είναι πραγματικά αναγκαία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δε ότι για τη λειτουργία όλων αυτών των υποστηρικτικών ενεργειών για τον καταναλωτή τα ποσά που δαπανώνται δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα για το κρατικό ταμείο, κατ’ επέκταση για τις τσέπες των πολιτών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τα βοηθήματα που κατά καιρούς έχουν δοθεί στους καταναλωτές, όπως τα διάφορα pass (market, power, κτλ), μόνο για υποστηρικτικές ενέργειες για την λειτουργία του έργου και ενέργειες δημοσιότητας έχουν δαπανηθεί σεβαστά κονδύλια όπως αποδεικνύεται από μια γρήγορη αναζήτηση στη Διαύγεια.

Κρίσιμης σημασίας, και ίσως άξιο διερεύνησης, και το γεγονός ότι τις ενέργειες αυτές αναλαμβάνει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα η εταιρεία Πεδίο Εκδοτική Διαφημιστική και Ραδιοτηλεοπτικών Παραγωγών, που τελευταία έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και την αγορά για την ευνοϊκή μεταχείριση που τυγχάνει στον κλάδο του σχολικού βιβλίου -και από ότι φαίνεται όχι μόνο σε αυτόν- καθώς και για τα προβλήματα που δημιουργεί στο χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών.

1520: η γραμμή… της υπομονής

Με υπομονή πρέπει να οπλιστεί όποιος καλεί το 1520 όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ του ONE, αφού για πολλή ώρα το μήνυμα που ακούει  είναι «όλες οι γραμμές είναι κατειλημμένες».

Ακόμη και όμως αν η τύχη του χαμογελάσει και κάποια γραμμή ελευθερωθεί κάποια από τις γραμμές, απλώς θα πάρει οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να βρει κάποια στιγμή το δίκιο του και να κάνει την καταγγελία του.

Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα;

Παραθέτοντας τα προβλήματα στη λειτουργία της γραμμής καταναλωτή ο κ. Μαρκόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και τον καλεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της γραμμής 1520 και της ποιότητας της παροχής υπηρεσιών σε αυτή, τον αριθμό των εργαζομένων, τις αρμοδιότητές της, αλλά και το παραγόμενο έργο της.

 Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης

Προς: Υπουργό Ανάπτυξης

Θέμα: Λειτουργία γραμμής καταναλωτικών καταγγελιών 1520

Στην εκπομπή «ΕΔΩ*» του τηλεοπτικού σταθμού ONE στις 7 Νοεμβρίου 2023 αναφέρθηκαν δυσχέρειες ως προς τη λειτουργία της γραμμής καταναλωτή 1520.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι οι γραμμές είναι διαρκώς κατειλημμένες και πως οι τηλεφωνητές αρνούνται να λαμβάνουν τις καταγγελίες πολιτών, παραπέμποντας τους στο site του υπουργείου.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

– Υπάρχει τακτικός έλεγχος της αποτελεσματικότητας της γραμμής 1520 και της ποιότητας της παροχής υπηρεσιών σε αυτή;

– Πόσοι εργαζόμενοι ασχολούνται στην εν λόγω γραμμή και σε πόσες βάρδιες;

– Η γραμμή 1520 είναι γραμμή παροχής οδηγιών προς τους καταγγέλλοντες για το που τελικά θα απευθύνουν τις καταγγελίες τους ή τελικής λήψης των καταγγελιών;

– Ποια τα στατιστικά στοιχεία των γραμμών αυτών; Πόσες καταγγελίες έχουν γίνει το τελευταίο δωδεκάμηνο και πόσες από αυτές προωθήθηκαν προς διερεύνηση; Πως εξελίσσεται η προτεραιοποίηση αυτών των καταγγελιών;

– Πόσες καταγγελίες έχει δεχθεί η ηλεκτρονική πύλη των καταγγελιών στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Παύλος Μαρινάκης αποκάλυψε το όνομα του πρώτου του παιδιού – Τα συναισθήματά του ως μπαμπάς
Επόμενο άρθροΒραζιλιάνικο «πάρτι» της Ρεάλ Μαδρίτης με 5 γκολ στη Βαλένθια (5-1)