Γιορτάζουν

ΔέσποιναΚαισαριανήΜαρία, ΜαριέτταΜαριανός, ΜαριανήΜάριοςΠαναγιώτης, Παναγιώτα.

Επέτειοι

  • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας για να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ο εορτασμός καθιερώθηκε μετά τη Μεταπολίτευση το 1975.Την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974) γιορταζόταν στις 29 Αυγούστου ως Ημέρα της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων με φιέστες και παράτες στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να εξαρθεί η «συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών στο Γράμμο και το Βίτσι το 1949». Πριν από τη χούντα, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιορταζόταν στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
  • Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας
  • Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας (World Fisheries Day) καθιερώθηκε από τις αλιευτικές κοινότητες το 1998 κι έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με σκοπό την ανάδειξη της αλιείας και των αλιευμάτων ως κομβικού πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας και της συνεισφοράς τους στη διατροφή των ανθρώπινων κοινωνιών.Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται ο εορτασμός, διαφαίνεται σημαντικός κίνδυνος εξάντλησης των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς το 70% από αυτά απειλείται από την υπεραλίευση. Εκτιμάται ότι 4 από τα 17 μεγαλύτερα αλιευτικά πεδία του κόσμου θεωρούνται ήδη κατεστραμμένα, ενώ άλλα 9 βρίσκονται στα πρόθυρα της εξάντλησης. Η δραματική μείωση του αποθέματος επηρεάζει αλιείς, καταναλωτές, αλλά και απειλούμενα είδη ζώων, η επιβίωση των οποίων είναι συνδεδεμένη με τα είδη που αλιεύονται.

    Επίσης, η ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η κλιματική αλλαγή και η παράνομη αλιεία απειλούν εξίσου την αλιεία. Οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν πως οι υψηλότερες θαλάσσιες θερμοκρασίες που μεταβάλλουν την αλατότητα των υδάτων, τα υψηλότερα επίπεδα CO2, το λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αποτελούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των θαλασσών και την ύπαρξη των αλιευτικών αποθεμάτων.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας μας θυμίζει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τη μεταβολή του τρόπου διαχείρισης των παγκόσμιων αλιευμάτων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι πληθυσμοί ψαριών θα διατηρηθούν, κρατώντας τη θάλασσα ζωντανή και παράλληλα την αλιεία βιώσιμη – από περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής σκοπιάς.

    Στην Ελλάδα, η αλιεία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση της χώρας, ενώ παράλληλα αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Οι αλιείς αποτελούν μία παραγωγική τάξη με σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία, καθώς διαχειρίζονται τα ιχθυοαποθέματα, σημαντικό μέρος του εθνικού μας πλούτου, τόσο από άποψη οικονομικού οφέλους, όσο και βιοποικιλότητας.

     

  • Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), που διαχειρίζεται τις 11 ιχθυόσκαλες της χώρας, στηρίζει έμπρακτα την ελληνική αλιεία με συνεχή μέριμνα για σύγχρονες υποδομές και ανταποδοτικές υπηρεσίες. Μέσα από την οργανωμένη διακίνηση και εμπορία στις ιχθυόσκαλες, διασφαλίζεται ο κόπος των αλιέων, αλλά και η τροφοδοσία με φρέσκα, ποιοτικά και ασφαλή αλιεύματα, των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας μας.
  • Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης
  • Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996.Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

    Η ημερομηνία του εορτασμού επελέγη για να τιμήσει το Α Παγκόσμιο Φόρουμ Τηλεόρασης, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 1996 στην Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του τότε γ.γ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των σημαντικότερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του κόσμου και συζήτησαν την αυξανόμενη σημασία της τηλεόρασης στον σύγχρονο κόσμο και τους πιθανούς τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε αυτόν τον τομέα.

  • Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού
  • Η 21η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού (World Hello Day) το 1973 από τους Μπράιαν και Μάικλ ΜακΚόμακ από το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, με αφορμή την ισραηλινοαραβική διαμάχη.Για να συμμετάσχει κάποιος στον εορτασμό θα πρέπει να απευθύνει χαιρετισμό σε τουλάχιστον 10 άγνωστους συνανθρώπους του. Στόχος τους, η γιορτή να αποκτήσει παγκόσμιο χαρακτήρα και να συντελέσει στη συμφιλίωση των ανθρώπων.
    Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού εορτάζεται σε 180 χώρες.

Γεγονότα

  • 1877

    Ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνόγραφου, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

  • 1915

    Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, θέλοντας να πιέσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ.

  • 1942

    Τουίτι Μπερντ

    Ο σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ δημιουργεί τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Τουίτι Μπερντ, τον αιώνιο στόχο του γάτου Σιλβέστερ.

  • 1954

    Παυσανίας Κατσώτας

    Η αντιπολίτευση αναδεικνύεται νικήτρια των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια της ΕΔΑ. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Παυσανίας Κατσώτας. Στον Πειραιά εκλέγεται ο κοινός υποψήφιος ΕΠΕΚ, ΕΔΑ και Δημοκρατικού Κόμματος Δ. Σαπουνάκης, και στη Θεσσαλονίκη ο Μηνάς Πατρίκιος.

  • 1955

    Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα», με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.

  • 1974

    Ο IRA τοποθετεί βόμβα σε παμπ του Μπέρμιγχαμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 θαμώνες. Θα συλληφθούν 6 άτομα, θα καταδικασθούν ισόβια, αλλά χρόνια μετά θα αθωωθούν. («Οι 6 του Μπέρμιγχαμ»)

Γεννήσεις

  • 1833

    Δημήτριος Βερναρδάκης

    Δημήτριος Βερναρδάκης, έλληνας πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας και πολυπράγμων λόγιος συγγραφέας. (Θαν. 13/1/1907)

  • 1898

    Ρενέ Μαγκρίτ

    Ρενέ Μαγκρίτ, βέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος. (Θαν. 15/8/1967)

  • 1927

    Άννα Συνοδινού

    Άννα Συνοδινού, ελληνίδα ηθοποιός. (Θαν. 7/1/2016)

Θάνατοι

© SanSimera.gr

Ν.Β.

Προηγούμενο άρθροΜε τον τομέα Άμυνας της Ελληνικής Λύσης συναντήθηκε το ΣΟΕΔ
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Βόλου συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην 38η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2023