Τα χρήματα μπορούν να μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία; Ένα διαχρονικό ερώτημα με τις απαντήσεις να διίστανται.

Η «Empower» -εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών- δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η «Harris Poll» τον Αύγουστο και η οποία ρώτησε 2.034 Αμερικανούς ηλικίας 18 ετών και άνω ποιο πιστεύουν ότι είναι το κλειδί της οικονομικής ευτυχίας.

Το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι…

Όπως διαπιστώθηκε, το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ευτυχία μπορεί πράγματι, να αγοραστεί και τα 1,2 εκατ. δολάρια (στη τράπεζα) είναι το μέσο τίμημα για να πιάσει κάποιος τον πήχη της… ευτυχίας.

Όσον αφορά τον ετήσιο μισθό, ο μέσος ερωτώμενος δηλώνει ότι ιδανικά θα ήθελε 284.167 δολάρια ετησίως.

Ακολουθούν τα ποσά που κάθε γενιά θα ήθελε να κερδίζει ετησίως, καθώς και την καθαρή αξία που απαιτείται προκειμένου να είναι ευτυχισμένη.

  • Gen Z (Γεννήθηκαν από το 1997 μέχρι και το 2015): 128.000 δολάρια, με καθαρή αξία 487.711 δολάρια
  • Millennials (Γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996) : 525.000 δολάρια, με καθαρή αξία 1.699.571 δολάρια
  • Gen X (Γεννήθηκαν από το 1965 έως το 1980): 130.000 δολάρια, με καθαρή αξία 1.213.759 δολάρια
  • Boomers (Γεννήθηκαν από το 1946 μέχρι το 1964): 124.000 δολάρια, με καθαρή αξία 999.945 δολάρια

Άνδρες – Γυναίκες

Οι άνδρες δήλωσαν ότι πρέπει να κερδίζουν 381.000 δολάρια ετησίως για να είναι ευτυχισμένοι ενώ οι γυναίκες 183.000 δολάρια για να είναι ευτυχισμένες.

Μια μελέτη του 2023, δείχνει πως οι millennials πιστεύουν ότι πρέπει να βγάζουν τουλάχιστον 500.000 δολάρια ετησίως για να κατακτήσουν την ευτυχία, ενώ ανάλογες είναι οι πεποιθήσεις της Gen Z.

Αν είστε πλούσιος και δυστυχισμένος, τότε…

«Αντιλαμβανόμαστε πως για τους περισσότερους ανθρώπους τα μεγαλύτερα εισοδήματα συνδέονται με την ευτυχία», εξηγεί ο Μάθιου Κίλινγκσγουορθ, συνεργάτης στο Penn’s Wharton School και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Η εξαίρεση είναι οι άνθρωποι που είναι οικονομικά εύποροι αλλά δυστυχισμένοι. Για παράδειγμα, αν είστε πλούσιος και δυστυχισμένος, τα περισσότερα χρήματα δεν θα βοηθήσουν. Για όλους τους άλλους, τα περισσότερα χρήματα συνδέονταν με μεγαλύτερη ευτυχία σε κάπως διαφορετικό βαθμό», σημειώνει.

Δεν αρκεί μόνο ο ετήσιος μισθός

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια και τα φοιτητικά δάνεια επιβαρύνουν την οικονομική ασφάλεια των Αμερικανών, ενώ η άνεση που έχουν να ξοδεύουν χρήματα για καθημερινά είδη μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της οικονομικής ευτυχίας.

Για παράδειγμα, το 62% των millennials δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν 7 δολάρια για έναν καθημερινό καφέ «λόγω της χαράς που προσφέρει».

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία θα μπορούσαν να κάνουν τους στόχους της οικονομικής ευτυχίας των Αμερικανών πιο εφικτούς. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται καθώς οι ΗΠΑ ανακάμπτουν από την πανδημία – ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος μετρά τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει βάλει «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων της και η κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει πλέον ύφεση καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του.

Να σημειώσουμε πως υπάρχουν και άλλες έρευνες, πέραν της Empower, που προσδιορίζουν ακόμη υψηλότερα το τίμημα για την ευτυχία.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝτιέγκο Μαρτίνεθ: «Το χειρότερο παιχνίδι της καριέρας μου αυτό κόντρα στη Φράιμπουργκ»
Επόμενο άρθροΠέραμα: Πώς έπεσε στο κενό από τον 3ο όροφο η μαθήτρια Γυμνασίου