Το απόγευμα αναμένεται να γίνουν γνωστά το όνομα και οι προτεραιότητες του νέου πολιτικού φορέα που συγκροτείται από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ειδική εκδήλωση στις 19.00 το απόγευμα στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου  Αθηναίων.

Στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα έχει πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση, θα μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος που θα μοιραστούν τους ρόλους των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όπως και οι βουλευτές Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεοπίστη Πέρκα, Φερχάτ Οζκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη.

Τους «11» αποφάσισε να στηρίξει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ανακοινώνοντας ότι θα τους εκπροσωπεί στην Ευρωβουλή μέχρι τη λήξη της θητείας του, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κι άλλος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ονόματα που «παίζουν»

Όπως έχει γράψει το in, η περιφρούρηση του ονόματος έχει να κάνει με το γεγονός πως στις αλλεπάλληλες συσκέψεις τους τονίστηκε από μεγάλο μέρος τους πως το όνομα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης κλειστών γραφείων. Αλλά αποκρυστάλλωμα των αναγκών των νέων κοινωνικών τάσεων.

Το ότι το όνομα θα περιέχει τη λέξη «Αριστερά» θεωρείται δεδομένο, ενώ ως προσθήκη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το κλιματικό – οικολογικό στίγμα. Το ιδεολογικό στίγμα και ο όρος «νέο» είναι επίσης στο τραπέζι.

Τα στελέχη πέρασαν όλο το Σαββατοκύριακο συνεδριάζοντας διαδικτυακά προκειμένου να  αποφασίσουν και να καταλήξουν στο όνομα της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι «θα έχουμε όνομα με πολιτικό περιεχόμενο. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το όνομα, σίγουρα έχει ένα συμβολισμό, αλλά σημασία έχει το περιεχόμενο. Σημασία δεν έχει πώς σε λένε, αλλά τι λες. Αυτό είναι το μείζον. Εμείς θα έχουμε πολιτικό πρόσημο και αυτό είναι η Αριστερά. Φιλοδοξία μας είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Νιώθω ότι υπάρχουν πολλοί που είναι πολιτικά άστεγοι. Θα δώσουμε την ταυτότητά μας, τις πολιτικές μας προτάσεις. Θέλουμε να ασκήσουμε δομική αντιπολίτευση στην Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό απουσιάζει από την πολιτική σκηνή».

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε εξάλλου, ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει στελέχη και σύντροφοί μας μέχρι πρότινος που πήραμε διαφορετική απόφαση από εμάς, σεβαστή, και με τους οποίους ενδεχομένως στην πορεία να συμπορευτούμε ξανά. Αυτή τη στιγμή όμως, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συγκροτήσουμε αυτή τη νέα προσπάθεια σε όσο πιο στέρεες βάσεις γίνεται».

Αιχμές του νέου φορέα θα πρέπει να θεωρούνται η κλιματική κρίση, η εργασία, το κράτος, το οικονομικό παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. το σύμβολο.

Η πρώτη δημοσκόπηση με το νέο κόμμα των «11»

Ο νέος πολιτικός φορέας μετρήθηκε, πάντως, για πρώτη φορά  δημοσκοπικά σε έρευνα που έγινε για την εφημερίδα «Documento».

Σύμφωνα με την έρευνα της Realpolls ο φορέας των «11», συγκεντρώνει ποσοστό 3,2%.

Στην συνολική πρόβλεψη η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,4% και ακολουθεί δεύτερος μετά από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7%.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο εμβόλιο ο καλύτερος σύμμαχος για πρόληψη του έρπη ζωστήρα
Επόμενο άρθροEE: Η διαμάχη για τον προϋπολογισμό απειλεί το σωσίβιο 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία