Εξερεύνηση στον λαβύρινθο των λογαριασμών ρεύματος καλούνται να κάνουν άμεσα οι καταναλωτές ενώ οι εταιρείες προμήθειας έχουν ήδη ξεκινήσει να επικοινωνούν με τους πελάτες για τα «ειδικά τιμολόγια» που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι βασικές επιλογές των καταναλωτών αποτελεί «χρωματιστή» εξίσωση για δυνατούς λύτες και στο τραπέζι βρίσκονται το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί τιμολόγιο που εισάγουν το νέο μοντέλο υπολογισμού χρεώσεων.

Με τους προμηθευτές να έχουν υποβάλει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις βασικές παραμέτρους η μαθηματική φόρμουλα «έδεσε το γλυκό» και όλα είναι έτοιμα για τη… νέα εποχή.

Όλα είναι έτοιμα για τη… νέα εποχή στη τιμολόγηση του ρεύματος.

4+1 επιλογές

Η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει είναι αδύνατον να καταλήξει σε ένα κοινό συμπέρασμα αφού κάθε νοικοκυριό έχει τις δικές του ανάγκες και κανείς δεν μπορεί να προκρίνει με σιγουριά την ασφαλέστερη επιλογή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που με μεγάλη προσοχή πρέπει να λάβουν υπόψη οι καταναλωτές πριν κάνουν την τελική τους επιλογή.

Τα τέσσερα νέα τιμολόγια είναι τα εξής

⇒ Μπλε, σταθερής χρέωσης

Θα είναι σταθερής τιμολόγησης. Μια συμφωνία μεταξύ καταναλωτή και παρόχου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σταθερή τιμή, ανεξαρτήτως της τιμής που θα έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αποτελεί την πιο ακριβή προσφορά καθώς ελαχιστοποιεί το ρίσκο του καταναλωτή από μια πιθανή γεωπολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές όμως η Τιμή Κιλοβατώρας αναμένεται να είναι «τσιμπημένη».

⇒ Πράσινο τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετική ανά μήνα

Θα ενταχθούν αυτομάτως όσοι δεν επιλέξουν ένα εκ των τεσσάρων επιλογών και δεν έχουν κλειστό συμβόλαιο πέραν του 2024. Θα είναι κυμαινόμενο και η τιμή θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ στις αρχές κάθε μήνα δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί. Κάθε μηνά θα δημοσιεύεται διαφορετική τιμή, ανάλογα με τη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς.

16 λεπτά/KWh ως βασική τιμή για το πράσινο (ειδικό) τιμολόγιο έδωσε η ΔΕΗ

Για παράδειγμα η ΔΕΗ όρισε ως τέτοιο τιμολόγιο το Γ1/Γ1Ν, ο ΗΡΩΝ το Basic Home, η Protergia, το Protergia Ειδικό Τιμολόγιο Οικιακό, η Elpedison, το Elpedison Ειδικό Τιμολόγιο Οικιακό κ.ο.κ.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έγινε ο πρώτος πάροχος που άνοιξε τα χαρτιά του

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έγινε ο πρώτος πάροχος που άνοιξε τα χαρτιά του όσον αφορά την τιμολόγηση ανακοινώνοντας τα 16 λεπτά/KWh ως βασική τιμή για το πράσινο (ειδικό) τιμολόγιο για τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, η χρέωση είναι 16 λεπτά για κατανάλωση έως 500 KWh και στα 17,2 για κατανάλωση άνω των 500 KWh. Η νυκτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά.

⇒ Κίτρινο τιμολόγιο μικτής χρέωσης

Αποτελεί ένα τιμολόγιο που θα είναι κατά βάση κυμαινόμενο. Η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τους προμηθευτές, τα κυμαινόμενα τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: η μία με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και η άλλη με καθορισμό τιμής μετά. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο μπορεί να αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τους εμπορικούς καταναλωτές.

⇒ Πορτοκαλί τιμολόγιο μόνο για καταναλωτές με έξυπνο μετρητή

Αφορούν αποκλειστικά τους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή. Σε αυτό το τιμολόγιο ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει τοποθετήσει έξυπνο μετρητή στο ρολόι του, που είναι και το πιο ασφαλές σύστημα, καθώς πληροφορείτε τη χρέωση και γίνεται διακύμανσή της χρέωσης σε ημερήσια βάση, και πάλι ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

⇒ Το λευκό… «τιμολόγιο» (εκτός συναγωνισμού)

Το «πέμπτο τιμολόγιο» που φυσικά δεν υπάρχει σε κανένα πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας είναι το λευκό. Πληρώνεις μόνο τα πάγια και βάζεις αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα χωρίς συμψηφισμό.

Για τους λάτρεις των μαθηματικών ακολουθεί παράδειγμα υπολογισμού Τελικής Τιμής Προμήθειας:

Έστω ότι τον μήνα Μ-1 η ΤΕΑ διαμορφώνεται στις 115€/MWh και τον Μ-2 στις 120€/MWh, ο συντελεστής α=1,399 και τα όρια Ll =50 και Lu =70. Τότε, ο συντελεστής β θα διαμορφωθεί β=1,399*(115-120)= – 6,995.

Για κατανάλωση 280 kWh/μήνα, ισχύουν τα παρακάτω:

  • Πάγιο 4,90 ευρώ/μήνα
  • Βασική Τιμή Προμήθειας με αρχική έκπτωση και έκπτωση συνέπειας: 0,09920€
  • Μηχανισμός Διακύμανσης (ΜΔ) =  α *(ΤΕΑΜ-1 – Lu )+β = 1,399 * (115 – 70) – 6,995 = 55,96 ευρώ/MWh ή 0,056 ευρώ/kWh.
  • Η Τελική Τιμή Προμήθειας θα διαμορφωθεί σε 0,09920 + 0,056= 0,1552 ευρώ/kWh

Συνολικά, η χρέωση ενέργειας στον λογαριασμό για τον μήνα Μ: Πάγιο + Τελική Τιμή Προμήθειας * κατανάλωση = 4,90 ευρώ+ (0,1552*280) = 48,34 ευρώ

Τι γίνεται με την αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας

Σημειώνεται ότι η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.

Πώς θα διαμορφωθεί η τελική τιμή προμήθειας;

Συμβουλές προς τους καταναλωτές από το ΙΝΚΑ

  • Θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση σε περίπτωση που επιλέξουν να είναι ο λογαριασμός τους ένχαρτος, δηλαδή να τους έρχεται συστημένος στο σπίτι αντί για το κινητό τηλέφωνο.
  • Θα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρείες αυτή τη στιγμή οι πάροχοι είναι η έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.
  • Να μην παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσε να αφορά έκπτωση μόνο για τον πρώτο μήνα. Εδώ με τη δυνατότητα του κυμαινόμενου τιμολογίου οποιεσδήποτε παραπλανητικές διαβεβαιώσεις ότι σου εξασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή τιμή, δεν πρέπει να επηρεάζουν την κρίση του καταναλωτή.
  • Επίσης, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Στα νέα τιμολόγια θα δουν οι καταναλωτές ότι θα αναγράφετε ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και του e-katanalotis και θα είναι και με QWcode. Εκεί θα μπορεί να ελέγχετε η χρέωση που έχει συνάψει ο πάροχος με τον καταναλωτή, σε σχέση με ανταγωνίστριες προσφορές ή εταιρίες. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί αυτός ο τύπος τιμολόγησης από τη ΡΑΕ και είναι εκτός πλαισίου. Επομένως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής. Καλό είναι να είμαστε σε αναγνωρισμένες εταιρίες, γιατί δεν έχει να κάνει με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με τις γενικότερες υπηρεσίες που προσφέρει ένας πάροχος, όπως είναι η ενημέρωση και η προστασία του πελάτη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο τραγούδι Rockin’ Around the Christmas Tree στην κορυφή του Billboard Hot 100
Επόμενο άρθροΕλισάβετ Σταμοπούλου: Συνειδητά δεν έχω επαφή με την κυρία Τσιάτσιου, την εν διαστάσει σύζυγο του Αίαντα Μανθόπουλου