Σε εφαρμογή θα τεθούν από αύριο 8 Δεκεμβρίου 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι νέοι κανόνες για την επισήμανση των συστατικών και των διατροφικών αξιών στις ετικέτες των μπουκαλιών κρασιού και των αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για όλους τους οίνους και τα αμπελοοινικά προϊόντα, της επόμενης συγκομιδής του 2024, ενώ όλα τα κρασιά, που έχουν παραχθεί πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 εξαιρούνται από τους νέους κανόνες μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν την επιλογή να αναγράφουν τα συστατικά και τη διατροφική ανάλυση είτε στη φυσική ετικέτα του κρασιού είτε μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού μέσου, όπως ένας κωδικός QR. Οι αλλεργιογόνες ουσίες θα συνεχίσουν να αναγράφονται στη φυσική ετικέτα, όπως συμβαίνει τώρα. Οι πληροφορίες που παρέχονται στο διαδίκτυο πρέπει να είναι το ίδιο ευδιάκριτες και προσβάσιμες στους καταναλωτές με τις πληροφορίες που παρέχονται σε μια φυσική ετικέτα.

Τα «συστατικά»

Συγχρόνως, η λέξη «συστατικά» πρέπει να αναγνωρίζεται εύκολα από τους καταναλωτές στην ετικέτα. Ενώ οι κανόνες έχουν καθοριστεί για το 2021 και οι λεπτομερέστεροι κανόνες έχουν εκδοθεί εδώ και μήνες, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για να καθοδηγήσει τους φορείς του αμπελοοινικού κλάδου και τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των νέων κανόνων. Για την επιβολή των νέων κανόνων υπεύθυνες θα είναι οι εθνικές αρχές.

Αυτό θα καλύψει το υφιστάμενο κενό μεταξύ του κρασιού και όλων των άλλων τροφίμων, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια υποχρεούνται να παρέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες.

Να σημειωθεί ότι το κρασί εξαιρούνταν μέχρι σήμερα, όπως και τα άλλα αλκοολούχα ποτά, από την υποχρέωση παροχής πληροφοριών σχετικά με τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες.

Οι πληροφορίες στις νέες ετικέτες

Στις νέες ετικέτες κρασιού, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες για όλους τους οίνους που πωλούνται στην ΕΕ:

  • τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας αμπελοοινικού προϊόντος
  • ο όρος «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» (ΠΟΠ) ή «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη» (ΠΓΕ) και η ονομασία του για τους οίνους που έχουν καταχωριστεί ως γεωγραφικές ενδείξεις
  • την ένδειξη προέλευσης
  • το όνομα του εμφιαλωτή ή το όνομα του παραγωγού ή του πωλητή
  • το καθαρό περιεχόμενο
  • την περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε περίπτωση κατηγοριών αφρωδών οίνων
  • τη διατροφική δήλωση
  • τον κατάλογο των συστατικών
  • τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες
  • την ελάχιστη ημερομηνία λήξηςς για αμπελοοινικά προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία αφαίρεσης αλκοόλης.

Αυτές οι περιεκτικές πληροφορίες θα εγγυηθούν στους καταναλωτές τη μέγιστη διαφάνεια κατά την επιλογή και την αγορά κρασιού.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπεισόδια και δακρυγόνα στο ντέρμπι «αιωνίων» του βόλεϊ
Επόμενο άρθροΠέθανε γνωστός Βολιώτης μηχανικός