Ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν άμεσο αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες τόσο των Ελλήνων όσο και διεθνώς. Το σταθερό εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά αναγκάζοντας την πλειοψηφία να ακολουθεί τακτικές «smart shopping» για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Η νέα έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Πως επηρεάζει ο Πληθωρισμός την Αγοραστική Δύναμη & τις Συνήθειες των Καταναλωτών» και η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες 18 χώρες που διεξήχθηκε μέσω του δικτύου YouGov έδειξε ότι:

  • Τους τελευταίους 12 μήνες σχεδόν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές έκαναν τουλάχιστον μία ενέργεια smart shopping και σκοπεύουν να συνεχίσουν στο μέλλον.
  • Το brand hopping και η αναζήτηση και επιλογή προσφορών κυριαρχούν στις τεχνικές εξοικονόμησης χρημάτων ενώ…
  • Πολλοί καταναλωτές έχουν κάνει ιεράρχηση αναγκών και έχουν σταματήσει τελείως τις αγορές κάποιων αγαθών.
  • Σε πολλές χώρες εμφανίζεται υψηλή πρόθεση να κάνουν ενέργειες εξοικονόμησης χρημάτων και ο μέσος όρος των διαφορετικών ενεργειών για πιο έξυπνες αγορές κυμαίνεται μεταξύ 3.5-5 ανάλογα με την δραστηριότητα / ευρηματικότητα λιανεμπορίου και καταναλωτών.

Ειδικότερα

Όπως προκύπτει από τη έρευνα η πλειοψηφία των καταναλωτών στη χώρα μας, επιλέγει φθηνότερες μάρκες και αναζητεί προσφορές τόσο online όσο και στα καταστήματα. Αίσθηση  προκαλεί επίσης ότι ένας στους δύο έχει ήδη κόψει τελείως κάποιες αγορές, ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να αγοράσει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Επίσης ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές τους, και αναμένουν την περίοδο των εκπτώσεων προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους.

Σημαντική επίδραση έχει ο πληθωρισμός και στα προϊόντα ομορφιάς, καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν τις προσφορές, ή έχουν σταματήσει εντελώς να τα προμηθεύονται.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΎπνος: Κάνει καλό να κοιμόμαστε στη δουλειά; Τι δείχνουν έρευνες
Επόμενο άρθροΑράχωβα: Στην Ασφάλεια Αττικής η υπόθεση του χάσκι – Από την αρχή οι έρευνες, στο κάδρο όλοι οι ύποπτοι