Μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν θα εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να στραφεί σε μια σειρά περικοπών επιτοκίων το επόμενο έτος, αλλά μπορεί να χρειαστεί μέχρι τον Μάιο προκειμένου να αποφασίσει την πρώτη μείωση, σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders σε έρευνα του Reuters.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 199.000 νέους εργαζομένους τον Νοέμβριο, πάνω από τις 180.000 που περίμεναν οι οικονομολόγοι, και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα στο 3,7%, από 3,9% τον Οκτώβριο. Το ωρομίσθιο στη χώρα αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, περισσότερο από το αναμενόμενο. Και το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε επίσης, στο 62,8%.

Σε ξεχωριστή έκθεση την Παρασκευή διεφάνη ότι το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο καθώς τα νοικοκυριά είδαν τις πληθωριστικές πιέσεις να μειώνονται.

Η τελευταία συνεδρίαση του έτους

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αγορά εργασίας, οι traders στοιχημάτιζαν σε πιθανότητες περίπου 60% για έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο, ωστόσο τα νέα στοιχεία της ανεργίας ρίχνουν το ποσοστό αυτό κάτω από το 50%, με μια πρώτη μείωση να θεωρείται πιο πιθανό να έρθει τον Μάιο.

Επίσης, προβλέπουν περαιτέρω μειώσεις για το υπόλοιπο του 2024, με το επιτόκιο να φτάνει στο εύρος 4%-4,25%, καθώς η Fed προσαρμόζει το κόστος δανεισμού προς τα κάτω.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναμένεται να δημοσιεύσουν τις δικές τους απόψεις για το πού θα πάει η οικονομία, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια το επόμενο έτος, όταν ολοκληρώσουν την τελευταία τους συνεδρίαση της χρονιάς την Τετάρτη.

Πηγή: Ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΙταλία: H Γιουβέντους νικήτρια στο ντέρμπι, 1-0 τη Νάπολι
Επόμενο άρθροΦωτιά σε διαμέρισμα στο Μοσχάτο – Απομακρύνθηκαν οικογένειες