Οι τεράστιες διαφορές που χωρίζουν την Ελλάδα από τις ποδοσφαιρικά προηγμένες χώρες, είναι γνωστές. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι νεαροί ποδοσφαιριστές διστάζουν να αγωνιστούν σε «χαμηλή» κατηγορία του εξωτερικού, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τις περισσότερες ομάδες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της Ελλάδας.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Μιχάλης Άνθης, που την περασμένη ομάδα υπέγραψε στη VfR Μανχάιμ. Ένα σωματείο που αγωνίζεται στην Oberliga της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Baden-Wurttemberg), δηλαδή στην 5η τη τάξει κατηγορία στη δομή των γερμανικών πρωταθλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 19χρονος επιθετικός αποτελεί προϊόν των αναπτυξιακών τμημάτων των μεγάλων ΠΑΕ. Ήταν για πολλά χρόνια στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού όπου σε μικρή ηλικία θεωρήθηκε project,  έφτασε μέχρι την Κ17 και συνέχισε στον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό όπου αγωνίστηκε σε επίπεδο Κ19.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022 μεταπήδησε σε επίπεδο ανδρών και στον Αιολικό που πρωταγωνιστούσε στη Γ΄ εθνική. Στη Μυτιλήνη ο –τότε- 18χρονος άφησε το «στίγμα» του, ειδικά στα play off ανόδου, όπου με 8 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ βοήθησε τα μέγιστα τον Αιολικό να πάρει την πρώτη θέση και το «εισιτήριο» για τη Super League 2.

Το επαγγελματικό επίπεδο στην Ελλάδα αριθμεί μόλις 38 ομάδες. Οι 14 στη Super League 1 και οι υπόλοιπες 24 στη Super League 2. Θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι με τόσο μικρό «μερίδιο» η «πίτα» θα έφτανε για όλους, οι παίκτες θα είχαν αξιοπρεπείς μισθούς και η προοπτική θα ήταν ευοίωνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Οι συνθήκες στη μεγάλη πλειοψηφία των συλλόγων της Super League 2 είναι τριτοκοσμικές, σε σχέση με τα δεδομένα που υπάρχουν στη δυτική Ευρώπη.

Έτσι, οι εκπρόσωποι του Άνθη έφεραν πρόταση από την VfR Μανχάιμ την οποία σίγουρα αδυνατούν να «συναγωνιστούν» οι περισσότερες ομάδες της Super League 2. Ο 19χρονος ποδοσφαιριστής με την υπογραφή του θα λαμβάνει σταθερό μισθό συν μπόνους επίτευξης στόχων, σπίτι, ένα γεύμα την ημέρα, δωρεάν μετακινήσεις και συνδρομή σε υπερπολυτελές γυμναστήριο της πόλης, καθώς αυτό που υπάρχει στις εγκαταστάσεις της Μανχάιμ είναι υποτυπώδες και δεν καλύπτει τις ανάγκες των παικτών που θέλουν να δουλέψουν «έξτρα».

Ανεκτίμητη είναι, δε, η εμπειρία που θα πάρει ο παίκτης από ένα ποδοσφαιρικά εξελιγμένο περιβάλλον σε μία χώρα της δυτικής Ευρώπης.

Η Oberliga χωρίζεται σε 14 ομίλους που καλύπτουν όλα τα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια. Η Βάδη-Βυρτεμβέργη έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα (11,07 εκατομμύρια έναντι 10,6) γεγονός που αιτιολογεί εν μέρει και την δυναμική του πρωταθλήματός της. Η σεζόν βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» και εκκινεί εκ νέου στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Άνθης θα μεταβεί για μόνιμη εγκατάσταση μετά τις γιορτές, για να ενταχθεί στην προετοιμασία της νέας ομάδας του.

Η VfR Μανχάιμ, πρωταθλήτρια Γερμανίας το 1949, παρουσιάζεται φιλόδοξη, καθώς πέρσι επέστρεψε σε αυτήν την εθνική κατηγορία, μετά από περίπου μία δεκαετία παραμονής σε χαμηλότερες κατηγόριες.

Προπονητής της είναι ο Χακάν Ατίκ, τουρκικής καταγωγής, αλλά γέννημα-θρέμμα της πόλης του Μανχάιμ. Βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ 18 ομάδων, μόνο ο πρώτος ανεβαίνει στην επόμενη (Regional) κατηγορία, ενώ δεύτερος σκόρερ του ομίλου είναι ο 31χρονος Κώστας Μαρκόπουλος, παλιός φορ του Πανθρακικού και της Δόξας Δράμας. Γιατί όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έναν Έλληνα θα βρεις και ειδικά στη Γερμανία!

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροMargot Robbie και Ryan Gosling θα είναι οι γονείς του George Clooney στη νέα ταινία Ocean
Επόμενο άρθροΑγρίνιο: Καταγγελίες για δύο περιστατικά ενδοσχολικής βίας ερευνά η Αστυνομία