Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι στην Ελλάδα Λευκά Χριστούγεννα παρατηρούνται κυρίως στα ορεινότερα και βορειότερα τμήματα της χώρας, πράγμα που τη τελευταία τριετία δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα , ενώ στα νησιά, λόγω και του μεσογειακού κλίματος είναι πολύ σπάνια. Όσο αφορά τη πόλη μας να πούμε ότι βάση έρευνας που κάναμε δεν έχει καταγραφεί ποτέ , με εξαίρεση το 2001 όπου γιορτάσαμε την ημέρα των Χριστουγέννων με χιονοσκεπές έδαφος μετά τις χιονοπτώσεις με την πιο ψυχρή εβδομάδα τη 50ετίας (17 έως 24 Δεκεμβρίου) με το ύψος του χιονιού να κυμαίνεται από 40 έως και 70 εκατοστά πέριξ αλλά και μέσα στη πόλη.Άξια αναφοράς για μήνα Δεκέμβρη είναι η κακοκαιρία της 30, 31 Δεκεμβρίου 2014 και 1 Ιανουαρίου 2015 όπου είχαμε ύψη χιονιού 50εκ ακόμα και στο κέντρο της πόλης,με τις θερμοκρασίες ωστόσο να κυμαίνονται από -2,1 έως -3,5 βαθμούς ( στο παρελθόν είχαμε ακόμα μικρότερες θερμοκρασίες οπότε δεν αποτελεί ρεκορ).

Αντίθετα, αν ανατρέξουμε στα ιστορικά στοιχεία, θα δούμε ότι ο μήνας Ιανουάριος μας έχει ντύσει ουκ ολίγες φορές στα λευκά,αν αναλογιστούμε φυσικά οτι είμαστε παραθαλάσσια περιοχή και οι λευκές μέρες δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τη περιοχή μας και αποτελούν εξαίρεση στο καιρικό κανόνα,με αξιόλογες χιονοκακοκαιρίες (23-25 Ιανουαρίου 2006 ,Αριάδνη 6 – 12 Ιανουαρίου 2017 ,”Σοφία ” 3 Ιανουαρίου 2019,”Ελπίδα” 24 Ιανουαρίου 2022). Ο μήνας Φλεβάρης επίσης μας έχει ντύσει στα λευκά με την κακοκαιρία “Μήδεια” εν μέσω καραντίνας στις 14 Φλεβάρη 2021 και τη κακοκαιρία ¨Μπάρμπαρα” με τις χιονοπτώσεις να κάνουν αισθητή της παρουσία τους τις νυχτερινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου,όπου παρατηρήθηκε 3 συνεχόμενα βράδια χιονοπτώση, με αποκορύφωμα την χιονοκαταιγίδα ( παρατηρήθηκαν ηλεκτρικα ) το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου.

Άξια λόγου χιονόστρωση στη συγκεκριμένη κακοκαιρία είχαμε τα ξημερώματα της 7ης Φεβρουαρίου με το χιόνι ακόμα και στο κέντρο της πόλης μας να φτάνει τα 10εκ. Ο μήνας Μάρτης επίσης μας έχει δώσει χιονοπτώσεις χωρίς χιονοστρώσεις με εξαίρεση τον ίσως ιστορικό χιονιά του 1987 όπου είχαμε πολικές θερμοκρασίες αλλά και πολύ μεγάλα ύψη χιονιού με τη πόλη του Βόλου να καταφράφει 1 μέτρο στο κέντρο της και πέριξ αυτής παραπάνω! Το παρών κείμενο απευθύνεται σε όλους και ιδιαίτερα στους χιονόφιλους, θέλοντας να δείξουμε ότι τα «λευκά Χριστούγεννα»,ιδιαίτερα στη πόλη μας,αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα, καθώς ο χειμώνας για τα πεδινά της περιοχής χτυπάει τη πόρτα μας από Ιανουάριο και μετέπειτα! Καλές γιορτές με υγεία!

Γιώργος Μπόλτσης Διαχειριστής της σελίδας «ο καιρός στο Βόλο»

Προηγούμενο άρθροΕΦΕΤ: Ανάκληση πιάτου από πορσελάνη
Επόμενο άρθροΔημοπρατούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι μελέτες για την κατασκευή νέων γεφυρών στον ποταμό Καλέτζη σε Κοσκινά και Μακρυχώρι