Ένα μηχανικό ρολόι είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό αξεσουάρ που σου λέει την ώρα. Είναι ένα σύμβολο της κλασικής μηχανικής, για το οποίο εχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εργασίας, και μόνο όποιος είναι λάτρης της υψηλής ωρολογοποιίας μπορεί να εκτιμήσει την πραγματική του αξία.

Προφανώς ένα ρολόι από διάσημους ελβετικούς οίκους είναι σύμβολο status, και μία πολύ καλή επένδυση, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση για αρκετά χρόνια, ώστε να αυξηθεί η αξία μεταπώλησης του ή και να περάσει από γενιά σε γενιά, απαιτείται η σωστή συντήρηση και αποθήκευση του.

Αν λοιπόν είστε τυχερός και έχετε καταφέρει να αποκτήσετε ένα vintage Rolex ή ένα σπάνιο Patek Philippe, αυτές είναι οι 5 βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε το ρολόι σας σε άριστη κατάσταση.

Αποθηκεύστε τα σωστά

Η σκόνη, και ειδικά η υγρασία, είναι οι κύριοι εχθροί των ρολογιών, επομένως θα πρέπει να τα αποθηκεύετε σε χώρο με ελεγχόμενη θερμοκρασία, για να μην υπάρχουν φθορές στο καντράν και τους μηχανισμούς.

Τα ρολόγια θα πρέπει επίσης να φυλάσσονται μακριά από το φως, δεδομένου ότι μερικές φορές το φως ξεθωριάζει τα μαύρα καντράν στα vintage ρολόγια, δημιουργώντας μία «τροπική» απόχρωση. Βεβαίως, ανάλογα με το μοντέλο, η ασυνήθιστη αυτή «γήρανση» μπορεί να αυξήσει αρκετά την αξία του.

Τακτικό σέρβις

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί προτείνουν να πραγματοποιούνται σέρβις στα ρολόγια που φοριούνται συχνά κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Εάν αποθηκεύετε σωστά ένα ρολόι και το φοράτε μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο, μπορεί να μην χρειάζεται να του κάνετε σέρβις τόσο τακτικά.

Πιο πολύπλοκα κομμάτια, όπως χρονογράφοι και minute repeaters, ενδέχεται να απαιτούν πιο συχνή και λεπτομερή προσοχή εάν χρησιμοποιούνται τακτικά.
Καλό θα είναι να αναζητήσετε έναν ωρολογοποιό που να μποιρεί να χειριστεί τη συγκεκριμένη μάρκα ρολογιού.

Επικοινωνία με ωρολογοποιό

Τα ανεπανόρθωτα λάθη που γίνονται κατά το σέρβις ενός ρολογιού, όπως το γυάλισμα ή οι αισθητικές αλλαγές, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αξία του και πολλές φορές δεν μπορούν να αναιρεθούν. Γι’ αυτό, κάθε συλλέκτης θα πρέπει να έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με έναν ωρολογοποιό, αν θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Γυάλισμα από επαγγελματία

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε το αρχικό φινίρισμα ενός ρολογιού, χωρίς να ανησυχείτε για τις γρατσουνιές. Οι ωρολογοποιοί και οι τεχνικοί συχνά θέλουν να γυαλίσουν ένα ρολόι ώστε να φαίνεται ολοκαίνουργιο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει το αρχικό φινίρισμα του μετάλλου και να αλλάξει τις αυθεντικές λοξοτμήσεις στις άκρες της κάσας, γεγονός που μπορεί να βλάψει την αξία και το ενδιαφέρον του ρολογιού για τους συλλέκτες.

Επιπλέον, μετά το γυάλισμα, οι ωτίδες μπορεί να γίνουν ανομοιόμορφες – η μία πιο λεπτή από την άλλη – κάτι που, αισθητικά, δεν είναι τόσο ελκυστικό.

Φροντίστε τον μηχανισμό του ρολογιού σας

Οι μηχανισμοί πρέπει να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση λειτουργίας, δεδομένου ότι είναι ο λόγος που κερδίζουν τα χρήματα τους οι αξιόπιστοι ωρολογοποιοί. Εάν τα μέρη του μηχανισμού ενός ρολογιού έρθουν σε επαφή με σκόνη ή υγρασία, ή χάσουν τη λίπανσή τους, μπορεί να καταστραφούν.

Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί είναι σε θέση να αποσυναρμολογήσουν πλήρως ένα ρολόι και να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο μηχανισμός του να είναι καθαρός και να λειτουργεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣαν σήμερα 6 Ιανουαρίου
Επόμενο άρθροΠειραιάς: Όλα έτοιμα για τον εορτασμό των Θεοφανίων