Κινητοποιούνται οι αγρότες της Μαγνησίας διεκδικώντας λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυξάνονται καθημερινά. Ετσι, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή του Αλμυρού, την προσεχή Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, θα συγκεντρωθούν με τα γεωργικά τους μηχανήματα στη θέση ”Πλατάνια” και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και γίνονται από αγρότες, στη Δράκεια και στο Ριζόμυλο για ν΄αποφασίσουν κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αλμυρού, αναφέρουν:

”Μετά από μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων της επαρχίας Αλμυρού και με την παρουσία μελών της Ομοσπονδίας και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βόλου αποφασίστηκε ομόφωνα τη Δευτέρα 15/1 η συγκέντρωση γεωργικών μηχανημάτων στη θέση «Πλατάνια» στον Αλμυρό και την Τρίτη 16/1 αναχώρηση στις 9 π.μ. για μια ειρηνική διαμαρτυρία στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Βόλο. Προσκαλούμε όλους τους συναδέλφους κτηνοτρόφους και αγρότες να δώσουν δυναμικό παρών για να αναδείξουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα του κλάδου μας”.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους για να λάβουν μαζικά μέρος στις κατά τόπους συσκέψεις που οργανώνονται.

Στα αιτήματα της Ομοσπονδίας περιλαμβάνονται:

”Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα.

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του κόστους παραγωγής.

Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Αποζημίωση 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, στο σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

Αμεση χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

Απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, πάγωμα χρεών σε κράτος – τράπεζες – εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις”.

Προηγούμενο άρθροΈγκλημα στον Βόλο: «Πώς θα ζήσουν τα παιδιά μου;» – Σε απόγνωση ο πατέρας της 18χρονης
Επόμενο άρθροΜε τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου συναντήθηκε ο Δημ. Κουρέτας