Σε μισό δισεκατομμύριο εκτιμάται ότι θα φθάσει το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών στο νομό Μαγνησίας, ενώ την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι θα εκταμιευτούν ακόμα 15 εκ. ευρώ επιπλέον των 28,5 εκ. για το δήμο του Βόλου.

Αυτό προέκυψε μετά την περιοδεία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Βόλου και της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε: ”Τα έργα που έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών στη Μαγνησία είναι ύψους 300 εκ. € κι εκτίμηση είναι ότι μόνο για τη Μαγνησία η έκτακτη χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα 450-500 εκ. €, για ν’ αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ενώ αθροιστικά η πρώτη εκτίμηση είναι ότι, για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, αλλά και σε περιοχές της Στ. Ελλάδος, όπως ο Δομοκός και η Βόρεια Εύβοια, θα απαιτηθούν 3,3 δις €. Αναφορικά με τους πλημμυροπαθείς, το κομμάτι των επιχειρήσεων έχει πάει πολύ καλά και οι προκαταβολές του 50% της επιχορήγησης άρχισαν να πληρώνονται από το Δεκέμβριο και συνεχίζονται. Από την Παρασκευή για τους φακέλους που έστειλε η Περιφέρεια στο υπουργείο, θα ξεκινήσει η καταβολή του 50% της προκαταβολής και η διαδικασία θα συνεχιστεί ανάλογα με τη ροή των φακέλων. Οι αγρότες πρέπει να προχωρήσουν με την κατάθεση των φακέλων το συντομότερο δυνατόν και με τη νέα διαδικασία που έχει εφαρμοστεί τα κλιμάκια είναι κοντά στους αγρότες”.

Ο κ. Κουρέτας ανέφερε: ”Είναι θετικό που ο δήμος Βόλου έχει ώριμες μελέτες και θα παραδοθούν στην Περιφέρεια για να κουμπώσουν με τα αιτήματα που ήδη έχουν αποσταλεί για ικανοποίηση. Η δουλειά που γίνεται με την καταγραφή έχει επισπευστεί πάρα πολύ, διότι αλλάζοντας τη νομική διαδικασία ο κ. Τριαντόπουλος εδώ και ένα μήνα, τα κλιμάκια έχουν γίνει πολύ πιο ευέλικτα και με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Παπαδημητρίου, πατώντας στην αλλαγή της νομοθεσίας του υφυπουργού, τα δικαιολογητικά κατατίθενται ηλεκτρονικά για τους αγρότες. Το πρώτο τετράμηνο έχουν κατατεθεί 500 αιτήσεις και στο τελευταίο δεκαήμερο, με τον τρόπο που το κάνουμε, κατατέθηκαν άλλες 100. Πρέπει να επισπευστεί η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους αγρότες”.

Ο κ. Μπέος δήλωσε:”Είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα των αγροτών καθώς έχουν απόλυτα δίκαια αιτήματα και πρέπει να βρεθεί λύση. Θα δοθούν τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς, με κίνδυνο να κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος. Υπάρχει η διάθεση και η πρόθεση του κ. Τριαντόπουλου, έχει βγάλει τα χρήματα, αλλά υπάρχει και η γραφειοκρατία, όπως συμβαίνει και με τα έργα. Πήρα με τη χρηματοδότηση από τον κ. Μυτιληναίο 550.000 €, αλλά η σύνδεση της γέφυρας στην Άλλη Μεριά ανήκει στην Περιφέρεια, με την οποία έχουμε συνεργασία προς όφελος της Μαγνησίας. Υπάρχει καλή πρόθεση και συνεργασία και ο Βόλος θα είναι η πρώτη πόλη που θα αποκατασταθεί στο 100% μέχρι το 2024, με όλους τους δρόμους, τα γεφύρια, τις υποδομές και το σημαντικότερο με την αποχέτευση και την υδροδότηση”.

Ν.Β.

Προηγούμενο άρθροΓια ποιες επιχειρήσεις ανοίγει το κλειστό κλαμπ των τρισεκατομμυριούχων
Επόμενο άρθροΑνακοίνωσε τους Καμπράλ και Ρούμπεν Βέζο ο Ολυμπιακός