Στην κοπή πίτας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδοςf παρευρέθηκε η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας και βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ευχήθηκε, το 2024 να είναι η χρονιά που, όπως είπε, «μαζί θα κερδίσουμε τα αυτονόητα για τους κωφούς και τους βαρήκοους».

«Η καθημερινότητα είναι γεμάτη διακρίσεις και εμπόδια, από τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι την εργασία»

Εκμυστηρεύτηκε ότι το 2015 έχασε την ακοή της εξαιτίας ενός σπάνιου αυτοάνοσου. «Από το 2015, που έχασα την ακοή μου εξαιτίας ενός σπάνιου αυτοάνοσου, είμαι και εγώ μεταγλωσσικά βαρήκοη και βασίζομαι στη χειλεανάγνωση», ανέφερε.

Ακολούθως η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται «βιωματικά πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με αναπηρία με μόνη στήριξη το περιβάλλον του, καθώς το κράτος ούτε στοιχειωδώς δεν μεριμνά για την ισότητα και την προσβασιμότητα».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Αναλυτικά όσα είπε στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος η Κατερίνα Νοτοπούλου:

«Από το 2015, που έχασα την ακοή μου εξαιτίας ενός σπάνιου αυτοάνοσου, είμαι και εγώ μεταγλωσσικά βαρήκοη και βασίζομαι στη χειλεανάγνωση.

Αντιλαμβάνομαι βιωματικά πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με αναπηρία με μόνη στήριξη το περιβάλλον του, καθώς το κράτος ούτε στοιχειωδώς δε μεριμνά για την ισότητα και την προσβασιμότητα.

Ακριβώς για αυτό, θα κάνω ότι μπορώ για να καταφέρουμε να είμαστε όλοι ίσοι σε μία κοινωνία δίκαιη και συμπεριληπτική.

Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να δαπανά κάτω από το 50% του Μ.Ο στην Ευρώπη για τους ΑμεΑ.

Γιατί η καθημερινότητα είναι γεμάτη διακρίσεις και εμπόδια, από τα ΜΜΜ μέχρι την εργασία.

Διεκδικούμε μαζί με το κίνημα των κωφών και των βαρηκόων:

1. Ένταξη των κωφών και βαρήκοων ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% στις ευεργετικές διατάξεις συνταξιοδότησης στην 15ετία, με τον ν.612/1977 ή το Π.Δ. 169/2007 για λόγους ισονομίας

2. Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την απασχόληση των κωφών και βαρήκοων ατόμων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

3. Ετήσια επιχορήγηση του Προγράμματος Διερμηνείας Ε.Ν.Γ. από τον e-ΕΦΚΑ για την καθολική πρόσβαση των κωφών και βαρήκοων πολιτών στις επιτροπές ΚΕ.Π.Α. σε όλη την επικράτεια, υποχρεωτική αποστολή ενημερωτικών sms σε κωφά-βαρήκοα άτομα, εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης των επιτροπών σε θέματα κώφωσης – βαρηκοΐας και ενημέρωσής τους ως προς τους βέλτιστους τρόπους εξυπηρέτησης των κωφών – βαρήκοων ατόμων

4. Παροχή πλήρους πρόσβασης των κωφών και βαρήκοων ατόμων στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, μέσω διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ. και της τεχνολογίας speech-to-text.

5. Κάλυψη όσων έχουν ανάγκη με το πρόγραμμα προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ
6. Αναγνώριση του επαγγέλματος του διερμηνέα.

Μέχρι να ζήσουμε σε μία κοινωνία ισότητας, μέχρι να επανιδρύσουμε το κράτος πρόνοιας, οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος είναι η προτεραιότητά μας».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών
Επόμενο άρθροΞεκινά με Κασσελάκη το πρώτο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Οι στόχοι και το πρόγραμμα