Περίπου 15 τρακτέρ έφτασαν στην οικία του Βέλγου Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κροο στη Φλάνδρα χθες, Σάββατο, το βράδυ.

Στις 22:30, όπως αναφέρει η εφημερίδα Het Laatste Nieuws, οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς στο σπίτι του Αλεξάντερ Ντε Κροο για να τον συναντήσουν. Εκείνος μίλησε μαζί τους εξηγώντας τους τις επόμενες κινήσεις σε ομοσπονδιακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο Βέλγιο οι αγρότες τις τελευταίες μέρες μπλοκάρουν αποθήκες προμήθειας σούπερ μάρκετ και κέντρα διανομής

Μία ώρα αργότερα οι αγρότες αποχώρησαν. Σύμφωνα με την Het Laatste Nieuws, ανέφεραν ότι είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση και ότι ο Πρωθυπουργός ήταν φιλικός απέναντί τους, αλλά όπως είπαν οι κινητοποιήσεις τους δεν έχουν τελειώσει ( στην φωτογραφία επάνω στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των αγροτών στις Βρυξέλλες στις 1 Φεβρουαρίου).

Μπλόκα

Όπως έχει γράψει το in,  στο Βέλγιο οι αγρότες τις τελευταίες μέρες μπλοκάρουν αποθήκες προμήθειας και κέντρα διανομής. Ωστόσο, αν και αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι έντονο, υπάρχει ανησυχία για ελλείψεις το επόμενο διάστημα σε προϊόντα σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Πατατοπαραγωγοί έχουν μπλοκάρει κέντρο διανομής αλυσίδας σούπερ μάρκετ εκτός Βρυξελλών, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους σε αντίθεση με τις ανεβασμένες τιμές που φτάνουν στα ράφια.

Την ίδια ώρα ζητούν να μειωθούν οι εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε παράταση κατά έναν χρόνο, μέχρι τον Ιούνιο 2025, στην εξαίρεση από δασμούς των αγροτικών προϊόντων που εισάγονται από την Ουκρανία επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα υπάρχει «φρένο» σε είδη όπως πουλερικά, αυγά και ζάχαρη σε περίπτωση που οι ποσότητες εισαγωγής ξεπεράσουν αυτές του 2022 και 2023.

Οι αγρότες, ακόμη και εάν προς το παρόν έκαναν ένα βήμα πίσω απομακρύνοντας τα τρακτέρ από την βελγική πρωτεύουσα, δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν και να μην περιοριστούν μόνο στα μπλόκα εκτός Βρυξελλών.

Στο Βέλγιο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι μειωμένος στο 6% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο που ήταν στο 8% , οι υψηλές τιμές παραμένουν σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών (test achats), η οποία κάθε μήνα εξετάζει τις τιμές σε περίπου 3.000 προϊόντα.

Μεγάλη αύξηση έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο στα λαχανικά με τα κρεμμύδια να βρίσκονται στην κορυφή. Από €1,54 το κιλό έχουν φτάσει στα €2,09. Στη δεύτερη θέση με αύξηση 10% τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται τα καρότα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑιφνιδιασμός αγροτών στη Θεσσαλονίκη – Πήγαν να αποκλείσουν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Επόμενο άρθροΕξαφανίστηκε 75χρονος ψαράς στη λίμνη Βεγορίτιδα – Με drones και δύτες οι έρευνες