Χωρίς την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ μένουν πολλοί φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες.

Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα και για πλημμύρα καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή.

Ωστόσο, ο νόμος ορίζει ότι για να εφαρμοστεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών  μηνών.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα εντοπίζεται και σε  ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο. Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι με έκπληξη διαπιστώνουν ότι δεν δικαιούνται την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ καθώς το συμβόλαιο ασφάλισης για φυσικές καταστροφές δεν καλύπτει και τους τρεις κινδύνους, δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ασφαλίσει τη κατοικία του η οποία επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ μόνο για δύο από τους τρεις κινδύνους θα χάσει την έκπτωση των 50 ευρώ.

Τα στοιχεία στην αίτηση είναι  προσυμπληρωμένα με βάση τα δεδομένα που έστειλαν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο.

Η προθεσμία

Οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να κλειδώσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών και αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

• να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)

• να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)

• να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Ενημέρωση

Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου.

Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Όταν δεν εμφανίζονται ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.), θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία έκδοσής του, ώστε να αποστείλει τα ορθά στοιχεία.

Για τη πορεία της αίτησης ο φορολογούμενος επιλέγει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεται ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για την έγκριση ή μη της χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Ναι μεν αλλά…» από Μαξίμου στους αγρότες – Γιατί πηγαίνουν στα μπλόκα στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης
Επόμενο άρθροΝεκρή αλεπού βρέθηκε δίπλα στα σκουπίδια στην Παραλιακή