Υπάρχει ανάγκη για πιο στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να επιδιωχθεί επικοινωνία με τη χώρα «λαμβάνοντας υπόψη το Κυπριακό», ανέφερε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Mohamed Azakir), μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχαν οι ΥΠΕΞ με βάση την έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου, στην οποία καταγραφόταν η κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο εμπόριο.

«Ν’ αποφύγουμε την αντιπαράθεση και ν’ αυξήσουμε τη συνεργασία»

«Μετά από μια μακρά παύση φέραμε ξανά το θέμα των σχέσεων μας στην ατζέντα», σημείωσε ο κ. Μπορέλ, αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

«Νομίζω πως πρέπει να καλέσουμε για μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ν’ αποφύγουμε την αντιπαράθεση και να αυξήσουμε τη συνεργασία», συνέχισε.

«Για αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε την επικοινωνία με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη το Κυπριακό», τόνισε.

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε ακόμα πως οι ΥΠΕΞ συζήτησαν «την κατάσταση και τις ευκαιρίες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», και πως «το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο με την Τουρκία» σε τομείς «στους οποίους τα συμφέροντά μας συγκλίνουν και ν’ αποφύγουμε τις πηγές έντασης».

Αναγκαίος εταίρος χωρίς… ευθυγράμμιση

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ, ανέφερε πως η Τουρκία είναι όλο και περισσότερο ένας στρατηγικός εταίρος στη διεθνή σκηνή, είτε σε σχέση με τη Μαύρη Θάλασσα και τον θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς σιτηρών, είτε σε σχέση με τον ρόλο διαμεσολαβητή που έπαιξε αρχικά με τη Ρωσία.

Προφανώς, σημείωσε, πρόκειται για έναν αναγκαίο εταίρο, αλλά έναν εταίρο με τον οποίο η ΕΕ δεν βρίσκεται σε ευθυγράμμιση σε μια σειρά από θέματα όπως το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Επίσης, συνέχισε, οι διαφωνίες αυτές αφορούν συγκρούσεις με ορισμένα κράτη μέλη, όπως την Κύπρο.

Το ερώτημα του πώς φέρνεις δύσκολους εταίρους όπως την Τουρκία στο τραπέζι είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί στο πολύ σύντομο μέλλον, πρόσθεσε, τονίζοντας πως ο ορθολογισμός είναι η λέξη κλειδί.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Λαμπίμπ σημείωσε πως η Τουρκία θα προσκληθεί στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια από τη διεύρυνση της ΕΕ τον Απρίλιο.

Ενταση για τη Γάζα

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε εκτενώς στη συζήτηση που είχαν οι ΥΠΕΞ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για ένταση λόγω των διαφορετικών θέσεων, και τόνισε πως πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή η οποία όμως είναι ανθρωπογενής.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν μέλη της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως οι ΥΠΕΞ χαιρέτισαν τα μέτρα που η UNRWA έλαβε για διερεύνηση των καταγγελιών, και πρόσθεσε πως έχει καλέσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας, Φίλιπ Λαζαρίνι, να παρευρεθεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών υπεύθυνων για θέματα ανάπτυξης.

Τόνισε ωστόσο πως η Κομισιόν δεν έχει αναστείλει την οικονομική της στήριξη στην UNRWA, όπως δεν το έκαναν τα κράτη μέλη, παρά τα όσα έχουν ακουστεί, σημειώνοντας πως αυτό που συμβαίνει αφορά προληπτικά μέτρα.

Επισήμανε ακόμα πως ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές στήριξης για την υπηρεσία μέχρι το τέλος του μήνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ/politis.com.cy

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕνα νέο ηγετικό επιτελείο για τον Κασσελάκη
Επόμενο άρθροΛεωφόρος Βουλιαγμένης: 56χρονος βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο με τη μηχανή του