Στην αστυνομική διεύθυνση Κομοτηνής πρόκειται να κρατηθούν 12 από τους 18 προσαχθέντες μετά την εισβολή της Αστυνομίας στην Νομική  του ΔΠΘ σήμερα το απόγευμα (05/02), ενώ οι νεαροί αναμένεται να οδηγηθούν αύριο το πρωί στα δικαστήρια με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της Διατάραξης Ομαλής Λειτουργίας Νομικού Προσώπου, και αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στα δικαστήρια Κομοτηνής.

Μετά την προσαγωγή των 18 ατόμων από την επέμβαση των ΜΑΤ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές των νεαρών, ενώ πολυπληθής παρουσία τους παραμένει εκεί ακόμη.Βιαιοπραγίες και αδικαιολόγητη αστυνομική βία σε βάρος φοιτητών

Δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, γονείς, σπουδαστές και κόμματα καταγγέλλουν ότι ασκήθηκε αδικαιολόγητη αστυνομική βία εις βάρος φοιτητών στα επεισόδια που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα (5/2) στη Νομική Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια των οποίων προσήχθησαν 18 άτομα.

Η αστυνομία απάντησε με καταστολή στα αιτήματα των εν λόγω φοιτητών, οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δέχτηκαν επίθεση και χτυπήθηκαν χωρίς να έχουν προκαλέσει ούτε κατ’ ελάχιστον, εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών του φοιτητικού κινήματος εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και γενικότερα της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας.

Βίντεο-ντοκουμέντα από τα επεισόδια στη Νομική Κομοτηνής

Οι φοιτητές κατηγορούν τις αστυνομικές δυνάμεις για βιαιοπραγίες, γεγονός το οποίο κατήγγειλε και ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής κ. Μπαλαντίνος Γεώργιος, ο οποίος επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι υπήρχε απρόκλητη επίθεση.

Σε βίντεο που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται άσκηση βίας στη Νομική Κομοτηνής, η οποία από το πρωί τελούσε υπό κατάληψη μετά από απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το οπτικοακουστικό υλικό επαληθεύει το γεγονός ότι υπήρχαν ενέργειες αρκετής έντασης.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής, όπου οδηγήθηκαν οι προσαχθέντες, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών και να καταγγείλουν τις βιαιοπραγίες κατά όσων αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Της αστυνομικής επέμβασης είχε προηγηθεί ανακοίνωση εκ μέρους του Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, η οποία είναι η εξής:

«Ανακοινώνεται ότι λόγω κατάληψης του κτηρίου της Νομικής Σχολής από φοιτητές, αναστέλλεται η εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου για το υπόλοιπό της. Θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολειπόμενα μαθήματα προς εξέταση.
Κομοτηνή 05.02.24
Ο Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής, Καθ. Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι οι πρυτανικές αρχές αιτήθηκαν την παρέμβαση της αστυνομίας. Από την πλευρά του, όμως, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ δήλωσε μετά από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι φοιτητές αιτήθηκαν την παρέμβαση της αστυνομίας! Όσον αφορά, λοιπόν, στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είναι η εξής:

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα. Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές. Προανάκριση διενεργεί το Τ.Α Κομοτηνής».

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας

Το απόγευμα, στον απόηχο της εισβολής των ΜΑΤ στη Νομική Κομοτηνής, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Η πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό στενό αστυνομικό κλοιό (ΜΑΤ), συμμετείχαν φοιτητές, εκπαιδευτικοί, πρωτοβάθμια σωματεία και αριστερές οργανώσεις.

«Απ’ την Κομοτηνή μέχρι τα Χανιά η τρομοκρατία δεν μας σταματά», «Μαθητές – φοιτητές – εκπαιδευτικοί, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή», «Δέκα εκατό δεν είναι αρκετές, κατάληψη θα κάνουμε σε όλες τις σχολές», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε ο κόσμος. Φτάνοντας έξω από τη Βουλή, άνθρωποι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση άνοιξαν πανό μπροστά από τη διμοιρία των ΜΑΤ.

Πορεία στο κέντρο του Πειραιά

Μετά από γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου ΠΑΠΕΙ, οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Πειραιά ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ στο ΔΠΘ, για να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες φοιτητές.

Πορεία και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εκατοντάδες φοιτητές από το ΑΠΘ προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας σε κινητοποίηση στο ΥΜΑΘ, καταγγέλλοντας την αστυνομική επιχείρηση για τη λήξη της κατάληψης στη Νομική του ΔΠΘ, η οποία όπως αναφέρουν είχε ψηφιστεί από την πλειοψηφία των φοιτητών του τμήματος με δημοκρατικές διαδικασίες.

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καταδικάζουν την απαράδεκτη και πρωτοφανή εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή, η οποία βρισκόταν σε κατάληψη έπειτα από δημοκρατική ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χρήστος Ιγνατιάδης γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής ΑΠΘ. Και συμπλήρωσε, αναφορικά με την αστυνομική επιχείρηση: «Μάλιστα προχώρησαν στην απαράδεκτη κίνηση της προσαγωγής ατόμων, ακόμη και εκλεγμένων στα διοικητικά συμβούλια».

«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και τις καταλήψεις και προετοιμάζουν νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη. «Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας!

Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλεία με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια. Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλεία στο αντικείμενο. Κατάργηση της υποτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους και όλες χωρίς εργολαβίες. Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίησής της για υπονόμευση των δράσεων του συλλόγου. Κατάργηση της ΕΒΕ. Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής», τονίζουν οι φοιτητές.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔΕΥΑΜΒ: Διακοπή νερού και μείωση πίεσης σε περιοχές του Βόλου
Επόμενο άρθροΠέθανε 74χρονος Βολιώτης