Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας, και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι τρείς προηγούμενοι κύκλοι (άνοιξη 2021, 2022 και 2023), η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά τον κύκλο δημόσιων διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι», φιλοδοξώντας να ανοίξει τη συζήτηση στο ευρύτερο κοινό γύρω από επίκαιρα θέματα θεολογικού, φιλοσοφικού αλλά και ευρύτερου πνευματικού και υπαρξιακού ενδιαφέροντος. Για τον σκοπό αυτό και φέτος επιφανείς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κληρικοί και λαϊκοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εγκρατείς ερευνητές, θα κληθούν να προσφέρουν τον γόνιμο και δημιουργικό προβληματισμό τους γύρω από σημαντικά ζητήματα. 

Ο φετινός κύκλος (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2024) θα περιστραφεί, μεταξύ άλλων, γύρω από το ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα της βίας, την αναπηρία, τη σχέση της Ορθοδοξίας με τη δημοκρατία, τον λαϊκισμό και τον φονταμενταλισμό, το ερώτημα για το αν υπάρχει χώρος στην Ορθόδοξη θεολογία για φυσική θεολογία, το ζήτημα της συνοδικότητας στο πλαίσιο του οικουμενικού διαλόγου και πολλά άλλα.

Η συμμετοχή ειναι ανοικτή και δωρεάν για το κοινό. Ο σύνδεσμος παρακολουθήσης της κάθε εκδήλωσης θα υπάρχει ανερτημένος στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας ( www.acadimia.org ) και θα αποστέλεται μαζί με την υπενθύμισή της.

Σημειώνουμε ότι πιθανώς να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις, που θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Το πρόγραμμα του φετινού κύκλου διαλέξεων είναι το παρακάτω. 

25 Ιανουαρίου
ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Δρ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου (Αναπληρωτής Καθηγητής Ιεραποστολικής, Διαπολιτισμικής Χριστιανικής Μαρτυρίας και Διαλόγου, Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, Αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη)
Συντονιστής: π. Serge Sollogoub (Μητρόπολη Γαλλίας-Οικουμενικό Πατριαρχείο)
Η ομιλία αυτή εντάσσεται και στο πλαίσιο της σειράς διαδικτυακών ομιλιών που συνδιοργανώνονται από την Ι. Μητρόπολη Γαλλίας και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τίτλο: “Η Λειτουργία μετά τη Λειτουργία”

21 Φεβρουαρίου
ΒΙΑ: ΑΤΟΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Ή ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;
π. Βασίλειος Θερμός (Καθηγητής Ποιμαντικής, Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων)
Συντονίστρια: Δρ. Ιωάννα Γεωργιάδου (Ειδική Παιδαγωγός, Συστημική ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια, Κέντρο θεραπειών και εκπαίδευσης «Πορεία Υγείας»)

11 Μαρτίου
Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΩΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
π. Σταύρος Κοφινάς (Συντονιστής Ποιμαντικής Φροντίδας Υγείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο):
Συντονίστρια: Δρ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (Καθηγήτρια Καινής Διαθήκης, Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, μέλος του Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου)

15 Απριλίου
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΑΠΕΙΛΗ Ή ΕΥΛΟΓΙΑ;
Δρ. Θεοφάνης Τάσης (Φιλόσοφος, Λέκτορας Σύγχρονης Πρακτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Alpen-Adria, Αυστρία και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. Gallen, Ελβετία)
Δρ. Gayle Woloschak (Καθηγήτρια, Τμήμα Ακτινολογικής Ογκολογίας και Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, Η.Π.Α)
Συντονιστής: Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης (Αναπληρωτής Διευθυντής, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου)

25 Απριλίου
Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ (ΣΚΟΜΠΤΣΟΒΑ) ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ: ΜΙΑ ΠΡΟΔΟΡΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»;
Δρ. Paul Ladouceur (Καθηγητής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, Trinity College, Πανεπιστήμιο Τορόντο & Σχολή Θεολογικών και Θρησκευτικών σπουδών, Université Laval, Καναδάς)
Συντονιστής: Δρ. Ανδρέας Αλεξόπουλος (Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ)

13 Μαΐου
ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
Δρ. Christophe Chalamet (Αναπληρωτής Καθηγητής θεολογίας Πανεπιστημίου Γενεύης, Ελβετία)
π. Δημήτριος Μπαθρέλλος (Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογίας, Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού, Βοστόνη, Η.Π.Α. & Επισκέπτης Καθηγητής, Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου):
Συντονιστής: Δρ. Δημήτρης Μόσχος (Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ, μέλος του Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου)

27 Μαΐου
Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ:
ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΥ, ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δρ. Έφη Φωκά (Ανώτερη Ερευνήτρια, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής – ΕΛΙΑΜΕΠ) & Δρ. Χαράλαμπος Βέντης (Επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφίας της Θρησκείας, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ):
Συντονιστής: Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Διευθυντής, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου)

10 Ιουνίου
ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;
π. Christopher Knight (Ανώτερος Ερευνητικός Εταίρος και Αναπληρωτής Καθηγητής, Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο)
Δρ. David Bradshaw (Καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Kentucky, Η.Π.Α.):
Συντονίστρια: Δρ. Elizabeth Theokritoff (Ανώτερη Ερευνητική Εταίρος και Καθηγήτρια, Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο)
Η ομιλία αυτή διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών (IOCS) του Κέιμπριτζ

20 Ιουνίου
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
Γεώργιος Βλαντής (MTh θεολογίας, Διευθυντής Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας, επιστημονικός συνεργάτης Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου):
Συντονιστής: π. Serge Sollogoub (Μητρόπολη Γαλλίας-Οικουμενικό Πατριαρχείο)
Η ομιλία αυτή εντάσσεται και στο πλαίσιο της σειράς διαδικτυακών ομιλιών που συνδιοργανώνονται από την Ι. Μητρόπολη Γαλλίας και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τίτλο: “Η Λειτουργία μετά τη Λειτουργία”

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Στη φυλακή γαμπρός και πεθερός για τις σφυριές στον 40χρονο έξω από πιτσαρία
Επόμενο άρθροΧρειάζονται βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ