Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε με ομιλία της στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποίησαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου παρουσία των πρέσβεων του Ισραήλ και της Γερμανίας μεταξύ άλλων επισήμων και εκπροσώπων αρχών.

Η κα Μακρή κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Σοφολογιότατο Ραββίνο Ηλία Σαμπετάι και στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Από την αρχή ήδη της ομιλίας της η κα Μακρή, με την αρμοδιότητα της Υφυπουργού Παιδείας, ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο της Παιδείας στην γνώση για το Ολοκαύτωμα και στην πόλη κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του φασισμού και του αντισημιτισμού.

Πριν αναφερθεί στις βραβευμένες, διαρκείς και στοχευμένες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την επαγρύπνηση σε θέματα ρητορικής μίσους, η Υφυπουργός Παιδείας μετέφερε στους παρευρισκόμενους μια πραγματική ιστορία από το 1943 που έχει καταχωρηθεί ως «η δραματική διάσωση δεκατεσσάρων Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη Σκόπελο “.

Μια συγκλονιστική μαρτυρία, που έφερε στο φως ο διδάκτορας Νομικής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Απόστολος Τζαρός και περιγράφει τη σωτηρία Εβραίων μελών τριών οικογενειών από κατοίκους στη Γλώσσα της Σκοπέλου.

“Τους βοήθησαν όλοι με τη σιωπή τους και μάλιστα χωρίς να ζητήσει κανένας το οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Ούτε καν οι χριστιανικές οικογένειες που τους έκρυβαν. Όταν έφυγαν οι Γερμανοί, ένας χριστιανός και ένας Εβραίος ανέβηκαν στο καμπαναριό της Γλώσσας και άρχισαν να χτυπούν την καμπάνα, μέχρι που απόκαμαν.Αγκαλιάστηκαν κι έκατσαν να ξαποστάσουν”.

Η Υφυπουργός Παιδείας τόνισε το χρέος

“να διασώσουμε τις μαρτυρίες, να θυμόμαστε, να μην ξεχνάμε, να μαθαίνουμε στα παιδιά μας τα ιστορικά γεγονότα, να καλλιεργούμε την ιστορική μνήμη, την ευθύνη και τη συνείδηση και να δηλώνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας”.

Η κα Μακρή ανέπτυξε τις δράσεις του ΥΠΑΙΘΑ και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων που αφορούν στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας κατά του αντισημιτισμού, τις τακτικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, τις συνεργασίες, ανταλλαγές και τη συμμετοχή στο διεθνή διάλογο για το Ολοκαύτωμα, την ενίσχυση της γνώσης του Ολοκαυτώματος μέσα από εκδηλώσεις, τελετές και άλλες πρωτοβουλίες και τον διαρκή προγραμματισμό δράσεων ως μέρος της εφαρμογής συνεπούς εκπαιδευτικής πολιτικής στην μελέτη και εμβάθυνση στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος.

Η Υφυπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με εντολή του Πρωθυπουργού, έχει αναλάβει τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Αντισημιτισμού, που θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης «Τι θα κάναμε εμείς στη θέση τους;» έκανε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης και την καταληκτική ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος.

Προηγούμενο άρθροΧρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες
Επόμενο άρθροΑναστολή απεργίας στην COSMOTE TV