Μειωμένος σε ποσοστό 1,1%  ήταν τον Δεκέμβριο του 2023 ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Νοέμβριο του 2023, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, ο ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην ΕΕ. Το μέσο ετήσιο επίπεδο λιανικού εμπορίου για το έτος 2023, σε σύγκριση με το 2022, μειώθηκε κατά 1,8% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

O πίνακας δείχνει τον όγκο του λιανικού εμπορίου

Λιγότερα τρόφιμα

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε μηνιαία βάση, συγκρίνοντας δηλαδή τον Δεκέμβριο με τον Νοέμβριο του 2023, κατέγραψε ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε στα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 1,6%, πτώση 1,0% εμφάνισαν οι πωλήσεις σε όγκο για μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,5% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 1,8% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,1% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου σημειώθηκαν στη Σλοβενία ​​(-3,6%), στη Δανία (-3,2%) και στο Λουξεμβούργο (-3,1%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (+2,0%), στην Κροατία και στην Ουγγαρία (+1,4%) καθώς και στην Πορτογαλία (+0,7%).

Μεγάλη ετήσια υποχώρηση στα καύσιμα

Στη ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 6,2% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 1,0% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% για τα μη τρόφιμα.

Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 6,3% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 0,7% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ενώ αυξήθηκε κατά 0,4% για τα μη εδώδιμα προϊόντα.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία ​​(-15,0%), στην Εσθονία (-4,2%) και στη Σλοβακία (-3,8%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (+8,9%), στην Κύπρο (+3,8%) και στην Ισπανία (+3,4%).

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη πρόταση της Γαλατασαράι για τον Έρικσεν!
Επόμενο άρθροΣε ισχύ η νέα πλατφόρμα του Εξωδικαστικού – Οι όροι και οι προϋποθέσεις