Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου

Γιορτάζουν

Φώτιος, Φωτια.

Επέτειοι

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο.

Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.

Συμβουλές για την ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από παιδιά

 

Τις προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες από τη χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τα παιδιά και τους εφήβους αναδεικνύει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με την ευκαιρία της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Μετά τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου ανήλικοι χρησιμοποιώντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης παραποίησαν φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών και τις διακινούσαν στο διαδίκτυο, και προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν υπεύθυνα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συμβουλεύει τους ενήλικες:

– Να μιλήσουν στα παιδιά για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και για τους κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, με κυριότερες τη μη κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών και τη λήψη άδειας πριν από τη δημοσίευση οτιδήποτε σχετικού με άλλους

– Να δοκιμάσουν μαζί με τα παιδιά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

– Να μιλήσουν στα παιδιά για παραπλανητικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο που μπορεί να παρέχουν πολλά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης

– Να εξηγήσουν στα παιδιά ότι η αντιγραφή ενός προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης είναι λογοκλοπή, δηλαδή απάτη, και να τα κατευθύνουν προς εκπαιδευτικά εργαλεία που τους βοηθούν να χτίσουν πάνω σε όσα μαθαίνουν στο σχολείο.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε και δημοσιεύει εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές από Α’ Δημοτικού και άνω, γονείς και εκπαιδευτικούς προκειμένου να οικοδομήσουν τη γνώση του τι είναι τεχνητή νοημοσύνη. Το υλικό είναι διαθέσιμο στο λινκ https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2024/study_material_sid_2024/

Επιπλέον, τονίζεται ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν παιδιά, έφηβοι και γονείς που μπορούν να απευθυνθούν αν πέσουν θύματα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για πραγματικές φωτογραφίες είτε για υλικό deepfake από κάποιο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης:

– Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188

– Στην Ανοιχτή Γραμμή καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο Safeline.gr που έχει ως βασική μέριμνα την αντιμετώπιση περιεχομένου που αφορά τη βία, τον ρατσισμό, την παρενόχληση ή την κακοποίηση.

– Στο StopNCII.org του οποίου η καινοτομία έγκειται στο ότι ο χρήστης δημιουργεί τη δική του υπόθεση και μέσω της τεχνολογίας hashing που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να αποτρέψει την ανάρτηση συγκεκριμένων προσωπικών εικόνων/βίντεο.

– Στο ψηφιακό σύστημα αναφορών για ανήλικους https://takeitdown.ncmec.org/ όπου αν σταλεί μια προσωπική φωτογραφία, δεν μπορεί να δημοσιευθεί σε παγκόσμια μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, μέσω της συμβουλευτικής γραμμής βοήθειας Help-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και διαδικτυακά στο www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Είναι μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» για να υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο.

Πρόκειται για έθιμο που απαντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι. Αναφορές για την κλειτοριδεκτομή υπάρχουν στους αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής», για να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και ιδιαίτερα της Αφρικανούς για τη βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.

Ήδη, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν ποινικοποιήσει την κλειτοριδεκτομή.

 

Γεγονότα

 • 1820

  Ξεκινά η πρώτη προσπάθεια επαναπροώθησης των μαύρων από την Αμερική στην Αφρική, με τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας.

 • 1885

  Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας.

 • 1922

  Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.

 • 1952

  Η αγγλίδα πριγκίπισσα Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη ανεβαίνει στον θρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως Ελισάβετ Β’ μετά τον θάνατό του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ

 • 1958

  Το μοιραίο αεροσκάφος

  Επτά ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο.

 • 1982

  Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

Γεννήσεις

 • 1515

  Άλδος Μανούτιος

  Άλδος Μανούτιος, ιταλός τυπογράφος, που διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. (Γεν. 1449)

 • 1793

  Κάρλο Γκολντόνι

  Κάρλο Γκολντόνι, ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ίσως η σημαντικότερη φυσιογνωμία της Κομέντια ντελ Άρτε. (Γεν. 25/2/1707)

 • 2011

  Γκάρι Μουρ

  Γκάρι Μουρ, άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής, μέλος -μεταξύ άλλων- του συγκροτήματος Thin Lizzy. (Γεν. 4/4/1952)

© SanSimera.gr

Ν.Β.

Προηγούμενο άρθροΛΑΣ Θεσσαλίας: “Και η νέα περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, συνεχίζει στα χνάρια της προηγούμενης, τις αναθέσεις έργων αποκαταστάσεων, εκατομμυρίων ευρώ”
Επόμενο άρθροΣυμπλοκή σε δομή μεταναστών με τρεις τραυματίες στις Σέρρες