Σε θέση μάχης βρίσκονται οι αγρότες σε όλα τα μπλόκα της χώρας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους με στόχο η κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματά τους.

Πριν από λίγο ομάδα αγροτών μαζί με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν συμβολικά την Εθνικό Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στο ύψος της Χαλκηδόνας.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες μέχρι η κυβέρνηση να «ασχοληθεί σοβαρά» με τα αιτήματά τους

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν αγρότες από το συγκεκριμένο μπλοκ, η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με την εθνική πολιτική που αφορά στη γεωργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, σκοπός τους είναι να παραμείνουν στο σημείο και να αποκλείσουν τον δρόμο για περίπου μία ώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας με στόχο να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους.

Αγρότες της Θεσπρωτίας μπήκαν στην Εγνατία Οδό

Στην αρχή της Εγνατίας Οδού, στο 1ο χιλιόμετρο έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, παρέταξαν πριν λίγο οι αγρότες της Θεσπρωτίας τρακτέρ, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα.

Η αστυνομία τους εμπόδισε να περάσουν, όμως παραβίασαν το μπλόκο και μπήκαν στην Εγνατία και στα δύο ρεύματα, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσουν αργότερα τον αυτοκινητόδρομο και την έξοδο του λιμανιού.

Σε θέση μάχης και σε Θεσπρωτία και Δερβένι – Συμβολικοί αποκλεισμοί με ορίζοντα κλιμάκωσης αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν από τις 11:00 το πρωί και διέσχισαν ολόκληρη την πόλη. Η μηχανοκίνητη πορεία τους διήρκεσε περίπου μία ώρα και κατέληξε στο λιμάνι. Πρόκειται για κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και παραγωγούς του νομού Θεσπρωτίας, οι οποίοι ζητούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις από φυσικές ή άλλες καταστροφές.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στο μπλοκ των αγροτών στο Δερβένι, όπου αγρότες με τρακτέρ τους προετοιμάζονται να κλείσουν συμβολικά την Εγνατία Οδό, στο συγκεκριμένο σημείο.

«Είμαστε ενωμένοι και θα δικαιωθούμε», λένε οι αγρότες και υπογραμμίζοντας ότι θα κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Τα αιτήματα των αγροτών
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών προς την κυβέρνηση είναι τα εξής:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Στιγμιότυπο από το μπλόκο. (Πηγή: e-koufalia.gr)

Τα μπλόκα σήμερα

Στις 5 μέχρι τις 6 οι αγρότες του Πλατύκαμπου θα κλείσουν την ΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης. Στην Καρδίτσα στις 5 θα κλείσουν αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδας για δύο ώρες. Στην Αχαΐα έχουν συγκέντρωση σήμερα οι αγρότες στον κόμβο Κουρλαμπά.

Οι αγρότες της Τριταίας έχουν δώσει το δικό τους ραντεβού την ίδια ώρα στο σταυροδρόμι.

Στις 18:00 το απόγευμα, θα στηθεί το μπλόκο από τους αγρότες της Αιγιάλειας με συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού.

Στη Mακεδονία, στα Μάλγαρα, τη Χαλκιδόνα, το Δερβένι θα προχωρήσουν σε ταυτόχρονους συμβολικούς αποκλεισμούς.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κατέβουν στην Αθήνα από την επόμενη εβδομάδα αφού δώσουν πρώτα χρόνο στην κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή ώστε να υπάρξουν συζητήσεις.

Παραταγμένα τρακτέρ κατά μήκος του δρόμου στην περιοχή της Χαλκηδόνας (Πηγή: e-koufalia.gr)

Οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά προχώρησαν και χθες το απόγευμα στον συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Πορταριάς.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι μελισσοκόμοι οι οποίοι όλοι μαζί κράτησαν για δύο ώρες κλειστή την εθνική δηλώνοντας αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και εκείνοι από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να προχωρήσουν σε κλείσιμο των εθνικών οδών ενώ σε δεύτερη φάση θα κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.

Στους δρόμους βρίσκονται και οι αγρότες στο Αίγιο οι οποίοι ετοιμάζονται σήμερα να στήσουν τρία νέα μπλόκα. Οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν την Πατρών – Πύργου, την Πατρών – Τριπόλεως και θα επιχειρήσουν το κλείσιμο της Πατρών- Αθηνών έχοντας βάλει στόχο να μπουν πιο μαζικά τα τρακτέρ στο κέντρο της Πάτρας μέχρι την Παρασκευή. Οι αγρότες του Αιγίου διαμηνύουν πως τα τρακτέρ τους είναι στραμμένα στην Αθήνα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚύπελλο: Το πλήρες πρόγραμμα του Final-8
Επόμενο άρθροΑπό τον Σεπτέμβριο του ‘25 οι αιτήσεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Με Ελάχιστη Βάση η εισαγωγή