Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων όπου εργάζονται, θα πρέπει να ενημερώσουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, προκειμένου α ολοκληρωθεί η διαδικασία παρακράτησης της ειδικής εισφοράς 10% υπέρ του ΕΦΚΑ και να αποδοθεί στο ασφαλιστικό ταμείο μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ).

Οδηγίες για την απεικόνιση στις ΑΠΔ του πόρου 10% υπέρ ΕΦΚΑ που θα παρακρατείται από τους εργαζόμενους συνταξιούχους δίνει η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος του φορέα που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τον τρόπο εφαρμογής του νέου καθεστώτος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ορίζει ότι «οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι οφείλουν να ενημερώσουν για την ιδιότητά τους αυτή τον εργοδότη τους».

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

Πρόκειται για την εφαρμογή της διάταξης του νόμου που κατήργησε την παρακράτηση του 30% της σύνταξης σε περίπτωση εργασίας του συνταξιούχου και το αντικατέστησε με την επιβολή ειδικής εισφοράς 10% επί της αμοιβής του συνταξιούχου από την εργασίας του.

Ταυτοχρόνως, οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα να δηλώσουν την απασχόλησή τους στην ειδική πλατφόρμα του του ΕΦΚΑ η οποία θα λειτουργήσει από τις 12 έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι συνταξιούχοι θα δηλώνουν την εργασία τους.

Οι συνταξιούχοι που θα εισέρχονται στην πλατφόρμα θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους ώστε στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα Εργάνη για να εξακριβωθεί το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα) το ύψος της αμοιβής και ο πόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜπάγερν Μονάχου: Έκλεισε τον Έμπερλ για τη θέση του αθλητικού διευθυντή
Επόμενο άρθροΟ καιρός στον Βόλο