Έναν 48χρονο λιμενικό έπιασε η τσιμπίδα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος φέρεται να απαιτούσε χρήματα στο πλαίσιο της επιθεώρησης πλοίων.

Μετά τη σύλληψή του την Τρίτη, σχηματίστηκε δικογραφία στην οποία αναφέρονται άλλα εννέα άτομα, ένας εκπρόσωπος εταιρείας που κατέχει δικαιώματα πλοίου και οκτώ ιδιώτες, καπετάνιοι και εκπρόσωποι εταιρειών που σχετίζονται με συγκεκριμένα πλοία αλλά δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Η ταρίφα του λιμενικού ξεκινούσε από 800 ευρώ και έφτανε τις 2.000 – Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του creta24.gr, όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν στους «Αδιάφθορους» έφτασαν πληροφορίες ότι ο 48χρονος στο πλαίσιο επιθεωρήσεων απαιτούσε χρηματικά ποσά από 800 έως 2.000 ευρώ.

Επίσης το διάστημα που εκτελούσε χρέη λιμενοσταθμάρχη, όπως έχει καταγγελθεί ανώνυμα, ερχόταν σε επικοινωνία με εταιρείες και προέτρεπε τα διερχόμενα πλοία που έχριζαν επιθεώρησης να διέρχονται νυχτερινές ώρες , γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να επιθεωρηθούν.

Στις περιπτώσεις που έκανε εκείνος την επιθεώρηση, απαιτούσε τσιγάρα και χρηματικά ποσά. Κατόπιν εντολής εισαγγελέα, έχει γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Τι λέει η δικογραφία

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο 48χρονος ζητούσε χρήματα και τσιγάρα από τους καπετάνιους επωφελούμενος την ιδιότητά του ως λιμενοσταθμάρχης.

Προφασιζόταν ψευδή περιστατικά, είτε επικαλούμενος κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων είτε μην τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες είτε παραλείποντας αυτές, στο πλαίσιο των καθηκόντων του μεταξύ αυτών ήταν και η τήρηση της διαδικασίας «ελευθεροκοινωνίας».

Με το πρόσχημα είτε του κόστους της επιθεώρησης, που κατά δήλωσή του ανερχόταν στα 400 ευρώ ενώ είναι δωρεάν, είτε της χρονοβόρας διαδικασίας, ζητούσε οικονομικά ή άλλα περιουσιακά οφέλη, προκειμένου να προχωρήσει στην παράλειψη τήρησης της διαδικασίας.

Ακόμη, αναφέρεται ότι και σε περίπτωση που το πλοίο ήταν σε κατάσταση διέλευσης και δεν επιτρεπόταν η απομάκρυνση του πληρώματος, ο ίδιος κατηγορείται ότι την επέτρεπε, αν και αυτό ήταν αντίθετο με τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 48χρονος λιμενικός κατηγορείται ότι λάμβανε τα χρήματα εντός φακέλου. Χρήματα και τσιγάρα, κατηγορείται ότι τα λάμβανε ο ίδιος σε διάφορες περιοχές το Ηρακλείου. Την μεταφορά αυτών την αναλάμβανε το πλήρωμα του πλοίου, τα οποία πραγματοποιούσαν σε έξοδο από αυτό ή αποχωρούσαν από αυτό. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τη μεταφορά των ανταλλαγμάτων από το πλοίο στην ξηρά σημειώνεται ότι αναλάμβανε συγκεκριμένο άτομο, που αναφέρεται με την ιδιότητά του στη δικογραφία.

Σε μία περίπτωση καταγράφηκε ότι σε πλοίο που έπρεπε να επιθεωρηθεί , ο 48χρονος μίλησε με υπάλληλο εταιρίας , θέτοντας στη διακριτική τους ευχέρεια την επιθεώρηση του πλοίου «θα επιθεωρηθείτε; Θέλετε να επιθεωρηθείτε;»

Και στις περιπτώσεις όμως αποχώρησης πλοίου από το λιμάνι που εποπτεύει ο λιμενικός και αυτό δεν ήταν υπόχρεο ούτε για επιθεώρηση αλλά ούτε και για «ελευθεροκοινωνία» ο 48χρονος κατηγορείται ότι επιδίωκε την επικοινωνία με τον καπετάνιο του πλοίου. Ανέφερε σε αυτούς την ιδιότητά του ως λιμενάρχης των… και ζητούσε καπνικά προϊόντα. «Πες του καπετάνιου να δώσει ότι θέλει» φέρεται να έλεγε.

Ο αξιωματικός του λιμενικού αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή την Παρασκευή.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροBasket League: Οι διαιτητές στα ματς της 18ης αγωνιστικής
Επόμενο άρθροH Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του τριετούς έργου GeGS – Good e-Guidance Stories