Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας ασκεί το ΚΚΕ, με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου αποδεικνύουν περίτρανα ότι πρόκειται για ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών, για υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων, για επιβολή νέων όρων εμπορευματοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι’ αυτό, το δίκαιο αίτημα ‘να μην κατατεθεί’ πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά σε πανεπιστήμια, σχολεία και σχολές και συνολικά σε όλη την κοινωνία», σημειώνει ο Περισσός, κάνοντας αναφορά στις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις των φοιτητών.

«Η κυβέρνηση επιστρατεύει, χωρίς αποτέλεσμα, την τρομοκρατία, την καταστολή, τα ψέματα και την παραπληροφόρηση»

Και προσθέτει πως «επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για τομή εχθρική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

«Νέα επίθεση στα δικαιώματα των αποφοίτων δημόσιων πανεπιστημίων»

Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει το ΚΚΕ:

  • «Είναι σαφές ότι δημιουργούνται πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, οι οποίοι με εντελώς άνισο τρόπο θα εισάγονται στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό σηματοδοτεί η διαφορετική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κατά τ’ άλλα, η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω διεθνών και επί πληρωμή απολυτηρίων είναι το ‘κερασάκι στην τούρτα’ της κατάργησης του ενιαίου τρόπου εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.
  • Είναι προφανές ότι η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί ουσιαστικά στην ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας που σύμφωνα με τον Υπουργό θα γίνει σύντομα.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικά τα δικαιώματα των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων θα δεχτούν νέα επίθεση, θα συμπαρασυρθούν συνολικά προς τα κάτω.
  • Αποδεικνύεται περίτρανα, επίσης, ότι τα “περί αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου”, που αναμασά η κυβέρνηση, αντιστοιχούν στη γενίκευση διδάκτρων και στα προπτυχιακά, όπως προβλέπει το νομοσχέδιό της, ενώ ο μεγάλος όγκος της χρηματοδότησης αφορά στην επιχειρηματική λειτουργία και όχι τις ανάγκες των νέων».

«Η κυβέρνηση ξεκινά τη δήθεν διαβούλευση με αυτογκόλ από τα αποδυτήρια»

Παράλληλα, σημειώνει πως «είναι πια φανερό ποιος εκφράζει την πλειοψηφία και το λαϊκό αίσθημα και ποιος εκφράζει τους λίγους, τη μειοψηφία! Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση επιστρατεύει, χωρίς αποτέλεσμα, την τρομοκρατία, την καταστολή, τα ψέματα και την παραπληροφόρηση».

«Κυριολεκτικά, η κυβέρνηση ξεκινά τη δήθεν διαβούλευση με ‘αυτογκόλ από τα αποδυτήρια’, ήδη απομονωμένη και ηττημένη, παρά την ουσιαστική συναίνεση που απολαμβάνει από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», τονίζει χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζει πως «τώρα πρέπει να γιγαντωθεί το φοιτητικό κίνημα. Τώρα πρέπει να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή συμπαράσταση και αλληλεγγύη απ’ όλη την κοινωνία. Για να ανοίξει ο δρόμος για το σύγχρονο, δίκαιο και ρεαλιστικό. Για ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα σε επιστημονική μόρφωση με το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Για ένα πανεπιστήμιο πραγματικά ελεύθερο, που δεν θα κοιτάει στις τσέπες τους φοιτητές γιατί θα είναι αποδεσμευμένο από τις αλυσίδες και τους περιορισμούς του κέρδους».

«Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο άδικο ταξικό νομοσχέδιο και της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των νέων! Οι αγώνες θα νικήσουν γιατί είναι δίκαιοι», σημειώνει καταληκτικά στην ανακοίνωσή του.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓια κακούργημα διώκεται o youtuber – Οι θεατές επέλεγαν πράξεις βίας και τον πλήρωναν για να τις κάνει
Επόμενο άρθροMπάσκετ: Ο Άρης ανακοίνωσε sold out απέναντι σε Τρέντο και ΠΑΟΚ